Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medic neurolog, la RFI: Michael Schumacher va trebui să reînveţe să meargă şi să vorbească

Michael Schumacher are şanse mici să redevină un om normal. O spune la RFI doctorul în ştiinţe medicale Mircea Cotolan, medic neurolog la spitalul Colentina. Fostul pilot german de Formula 1 a ieşit din coma indusă după accidentul suferit la schi în decembrie anul trecut. El a fost transportat apoi la un spital din Lausanne, Elveţia.

Potrivit publicaţiei germane Bild, Michael Schumacher poate să înţeleagă vocile pe care le aude şi să recţioneze la stimuli.

Medicul Mircea Cotolan precizează că recuperarea unui astfel de pacient poate dura toată viaţa, fără ca persoana respectivă să-şi revină complet.

El spune că Schumacher va trebui practic să înveţe din nou să meargă şi să vorbească: "Depinde foarte mult de ce leziuni a avut, pentru că procedeul acesta de comă indusă este pentru protecţia creierului, după un traumatism cranio-cerebral sau chiar după un accident vascular-cerebral sau după un şoc psihic. Nu depinde foarte mult de faptul că a fost în comă. Sigur că ţinând seama că a stat mult timp în comă indusă, se presupune că a fost foarte grav. Dar din ce ştiu eu, că a avut o hemoragie cerebrală, după accidentul acela la schi, care i-a dat leziuni frontale, o contuzie hemoragică, iar asta înseamnă că sunt foarte puţine şanse să redevină normal, să fie la fel cum era înainte, să conducă maşina. Poate să dureze foarte-foarte mult să poată să meargă, să poarte o convorbire".

Medicul precizează că "recuperarea poate să dureze toată viaţa şi să fie din ce în ce mai bine, dar fără să ducă la o recuperare completă".

În ce constă recuperarea? "Recuperarea motorie, ca să poată să meargă şi recuperarea vorbirii, a înţelegerii şi a exprimării", explică el.

Întrebat dacă Michael Schumacher va trebui s-o ia de la zero, adică să reînveţe să meargă şi să vorbească, Mircea Cotolan a răspuns: "Da, da, cu un creier lezat care se reface foarte greu şi nu complet. Dar s-au făcut progrese mari în recuperarea acestor leziuni în ultima vreme, dar ca să-şi revină complet eu nu ştiu de vrun caz. Am avut mulţi pacienţi cu leziuni frontale hemoragice post-traumatice care s-au recuperat parţial".

 
Mircea Cotolan, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Michael Schumacher