Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


“O extraordinară libertate de vorbire”, la Vatican

vatican-sinod.jpg

Sinodul episcopilor, Vatican

Sinodul episcopilor asupra familiei convocat de Papa Francisc a aprobat un raport final, "reechilibrat" pentru a ține cont de reticența celor mai conservatori prelați catolici. Annțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi.

Nu s-a ajuns la niciun acord privind persoanele divorțate și homosexualii, scrie AFP.

Raportul face un inventar al diferitelor probleme ale familiei catolice pe cele cinci continente, inclusiv primirea în Biserică a persoanelor în uniune liberă, gay și divorțate, ca parte a procesului de deschidere dorit de Papa  Francisc de care se tem conservatorii.

Francisca Băltăceanu

AscultăDownload

Totuși, a fost o extraordinară libertate de vorbire, asta este foarte important, explică la  RFI Francisca Băltăceanu, specialist în lumea catolică.

 

 

 

183 de părinți sinodali au luat parte la vot pentru fiecare din cele 62 de paragrafe. Pentru a fi aprobate, ele trebuie aprobate de două treimi. Trei nu au obținut această majoritate calificată.

Acestea se referă la unele aspecte ale textului inițial privind accesul la sacramente pentru cei divorțați și recăsătoriți și primirea homosexualilor. "La aceste puncte, nu putem considera că există un consens al sinodului. Dar aceasta nu înseamnă că ei sunt complet respinși", au explicat apoi mai mulți purtători de cuvânt. Paragrafele în cauză nu au fost totuși retrase din textul final.

 

1054