Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Viața la lumina lumânării

dosar_viata_la_lumina_lumanarii.jpg

Sute de copii învață la lumină lămpii sau a lumânării. Foto: Andrei Becheru

În România, există aproximativ 100 de mii de locuinţe fără curent electric. Totodată, există în continuare școli în care copiii învață să citească și să scrie la lumina lămpii. Pentru ei, lumina o aduce doar soarele. În rest, viața și-o petrec în întunericul de acasă sau de la școală.

Proiectul „Lumină pentru România” își propune să-i ajute pe acești oameni. A început cu Ursici, un sat din județul Hunedoara, care a fost electrificat, și  a continuat cu școala de la Ineleț, din județul Caraș- Severin.  Școala a fost dotată cu panouri solare și cu calculatoare.

Prioritate au acum unitățile de învățământ: 28 de copii din trei astfel de școli uitate din județele Maramureș, Suceava și Caraș-Severin îi așteaptă pe oamenii “cu lumină”.

UPDATE: În perioada 1-7 februarie școlile din Cruhla, județul Suceava și din Poienile de sub Munte, județul Maramureș, au fost dotate cu panouri fotovoltaice, iar elevii au acum lumină, iar acolo unde spațiul a permis (școala din Cruhla) au fost instalate și calculatoare.

Cum au primit lumina copiii care învață la aceste școli, ce spun sătenii și cum își trăiesc viața în întuneric, deși uneori stâlpul cu electricitate e la doi pași de ei, ce spun primarii, cum se vede situația din Ucraina de la granița cu România, cine sunt voluntarii implicați în proiectul Lumină pentru România? Întrebări și răspunsuri care se vor regăsi în mai multe interviuri și reportaje.UP