
Social
Cardul naţional de sănătate, instrument util sau "unealta Diavolului"?
Totul a plecat de la un caz petrecut la o mănăstire din zona Moldovei. În urmă cu o lună, 41 de măicuţe de la mănăstirea Dobru, judeţul Neamţ, au refuzat cardurile de sănătate aduse de poştaş, de teama cipurilor. Ele au cerut o soluţie alternativă pentru a beneficia de serviciile medicale.
Colegiul Medicilor din România caută soluţii împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române sprijină demersurile Colegiului.
Ce măsuri alternative ar putea exista? "Este o chestiune foarte simplă. Ori va fi pus să semneze în momentul în care s-a prezentat şi să păstreze la el o declaraţie în aşa fel încât cine vine în control să vadă să-i semneze şi medicul pe documentul medical, încât când se face controlul vede şi există concordanţă între datele medicului şi datele pacientului sau o altă metodă în care să nu se utilizeze cardul cu cip, pentru că am înţeles că motivul religios este legat de acel cip, un card simplu, pentru că oricum şi datele sunt simple, că acolo nu se trece decât numele şi prenumele şi numărul de asigurat", explică la RFI preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae.
De partea sa, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica explică la RFI de ce se tem unii reprezentanţi ai Bisericii, mai ales cei din teritoriu, de cardul naţional de sănătate: "Din relatările din presă în special, există în general o temere faţă de noua tehnologie. Unii consideră că informaţiile care sunt incluse în cardul naţional de sănătate le afectează intimitatea, alţii consideră că s-ar exercita un anume control asupra propriei persoane, cu încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, sunt într-adevăr, din punctul unora de vedere, motive legate de conştiinţă sau de propriile convingeri şi atunci cred că este important ca şi pentru această categorie de pacienţi din România să existe o alternativă".
Preot: Cardul de sănătate "nu este de la Diavol"
Totuşi, cât de întemeiate sunt temerile maicilor din zona Moldovei? Preotul Vasile Răducă, profesor la Facultatea de Teologie Bucureşti, invocă "naivitatea" unora: "Din păcate, sunt unii concetăţeni de-ai noştri naivi, care cred că acest card de sănătate le-ar afecta intimitatea sau ştiu eu, mai rău, unii consideră că ar fi de la Diavol. În calitatea pe care o am, pot să-i asigur că acest card nu este de la Diavol. Dimpotrivă, este un produs al tehnologiei moderne, care facilitează toate cele care privesc sănătatea individuală şi socială. Mi-aţi vorbit despre unele măicuţe care refuză. Trebuie să ştie şi ele că dacă se întâmplă un accident cu noi undeva şi avem nevoie de o intervenţie rapidă, înainte să ni se facă toată gama de analize, dacă am avea un card de sănătate, imediat cardul acesta ar fi pus într-un aparat şi se citeşte tot ceea ce priveşte persoana noastră, încât se poate interveni imediat cu tratament".
Memoriul măicuţelor
Există şi un memoriu trimis la CNAS de măicuţele de la Mănăstirea Paltin-Petru Vodă din judeţul Neamţ, în care femeile spun că refuză cardul de sănătate, invocând între altele protecţia datelor personale.
Măicuţele denunţă ceea ce ele numesc "sistemul de supraveghere electronică generală din România".
"Respingerea de către noi a cardului de sănătate este în primul rând un protest al nostru faţă de sistemul de supraveghere electronică generală din România! Acest sistem încalcă libertatea persoanei şi drepturile cetăţeneşti şi este similar ideologic sistemelor de supraveghere ale statelor totalitare. Hitler, Stalin sau Horthy ar fi fost fericiţi să dispună de o asemenea putere asupra cetăţenilor, de asemenea mijloace de supraveghere ce distrug orice intimitate a persoanei şi o transformă în individ controlat de autorităţi", se arată în memoriul măicuţelor.