Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dublă luare de ostatici în Franţa. Autorităţile au declanşat un dublu asalt

ostatici_2.jpg

Ostatici eliberati de fortele de ordine. Paris. Foto: AFP

Autorii dublei luări de ostatici  din Franţa au fost ucişi, iar  mai mulţi ostaticii au fost eliberaţi, relatează AFP.  Fraţii Kouachi, autorii atacului de la Charlie Hebdo, sunt morţi, relatează jurnaliştii prezenţi la Dammartin. ARTICOL ÎN ACTUALIZARE.

UPDATE: France24 anunţă că 5 persoane şi-au pierdut viaţa în cazul luării de ostatici din magazinul de la Vincennes, la periferia Parisului.

UPDATE: Vincennes: Patru ostatici morţi în magazinul de la periferia Parisului, iar doi poliţişti au fost răniţi, relatează Reuters. Patru răniţi grav, relatează AFP.

UPDATE Vincennes: Amedy Coulibaly, cel care a ucis, joi, o poliţistă, a fost de asemenea împuşcat mortal, relatează AFP şi Le Figaro. Câţiva ostatici au fost eliberaţi nevătămaţi, relatează France24.

Ostatici eliberati.

Ostaticii din magazin, eliberaţi.

Explozie surprinsă în timpul asaltului de la Vincennes.

UPDATE: Ambii autori ai atacului de la Charlie Hebdo au fost ucişi în urma asaltului, ostaticul a fost eliberat, potrivit AFP. Autorităţile au luat cu asalt şi magazinul din Paris, unde se află cei 5 ostatici.

 

UPDATE: Autorul luării de ostatici din estul Parisului, Amedy Coulibaly, cere ca forţele franceze să înceteze operaţiunea de la Dammartin-en-Goële şi fraţii Kouachi, suspectaţi în cazul masacrului de la redacţia Charlie Hebdo, să fie lăsaţi să plece, potrivit unor anchetatori citaţi de RTL.fr. Amedy Coulibaly a precizat că dacă Poliţia nu se conformează cerinţelor sale, va ucide ostaticii din magazinul cu alimente coşer de la Porte de Vincennes, din estul Parisului.

Matei Vişniec, Paris

AscultăDownload

UPDATE: Cel puţin două persoane au fost ucise în schimbul de focuri urmat de o luare de ostatici în zona Porte de Vincennes, din estul Parisului, declară pentru AFP o sursă apropiată dosarului. Ulterior, informaţia a fost dezminţită.

 

UPDATE: Un bărbat a luat ostatice mai multe persoane într-un magazin cu alimente cuşer din Pont de Vincennes (estul Parisului), conform Le Figaro. E posibil ca autorul luării de ostatici să fie aceeaşi persoană suspectată că a ucis joi o poliţistă. De asemenea, a avut loc un schimb de focuri la incidentul de vineri, bărbatul fiind înarmat cu două mitraliere.

 

UPDATE: Proprietarul autoturismului Renault Clio pe care fraţii Kouachi l-au furat ,miercuri, după comiterea atacului de la redacţia Charlie Hebdo a declarat că aceştia i-au spus că fac parte din reţeaua Al-Qaida din Yemen. Cei doi nu i-au făcut nici un rău şi l-au lăsat să-şi ia câinele, relatează Europe 1.

 

UPDATE: Preşedintele François Hollande cere să se "refuze supralicitarea, stigmatizarea", după o serie de incidente în Franţa ce au vizat comunitatea musulmană, de la atentatul împotriva săptămânalului satiric Charlie Hebdo, potrivit AFP.

 

UPDATE: O sursă din cadrul Poliţiei franceze a confirmat pentru AFP că o singură persoană este luată ostatică de fraţii Cherif şi Said Kouachi.

 

UPDATE: Premierul francez, Manuel Valls, a declarat vineri că Franţa este în război "împotriva terorismului, nu a unei religii", apreciind că sunt necesare, "fără îndoială", noi măsuri "pentru a răspunde ameninţării", potrivit AFP.

 

Artistul belgian JB Bullet a compus o melodie omagiu Charlie Hebdo

 

 

 

 

UPDATE: Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a confirmat că în nord-estul regiunii pariziene are loc o operaţiune pentru "neutralizarea autorilor" presupuşi ai atentatului de la Charlie Hebdo, potrivit AFP. "O intervenţie este în curs şi este menită să-i neutralizeze pe autorii atentatului laş comis în urmă cu două zile", a spus oficialul într-o reuniune cu prefecţii, la Paris.

 

UPDATE: Parchetul a dezminţit vineri bilanţul de doi morţi anunţat anterior de Le Parisien, în urma schimbului de focuri care a avut loc în localitatea Dammartin-en-Goële, situată la nord de Paris, în timpul urmăririi fraţilor Kouachi, potrivit cotidianului L'Express.

 

UPDATE: Zece persoane au fost luate ostatice în tipografia din localitatea Dammartin-en-Goële (Seine-et-Marne), situată la nord de Paris, potrivit France 2, relatează L'Express.

 

UPDATE: Două persoane au murit şi alte 20 au fost rănite în urma schimbului de focuri de vineri dimineaţă de la Dammartin-en-Goële (Seine-et-Marne), potrivit Le Parisien şi Le Figaro.

 

Video amator via Le Parisien: cursa de urmărire a suspecţilor

 

 

Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a confirmat pentru RTL.fr că un dispozitiv de securitate extrem de important a fost mobilizat în departamentul Oise, de la Aisne la Seine-et-Marne.

Deocamdată nu e clar câte persoane au fost luate ostatice în localitatea Dammartin-en-Goële.

Autorii luării de ostatici ar fi fraţii Cherif şi Said Kouachi, suspectaţi în atentatul de miercuri de la Charlie Hebdo.

Un vehicul a fost furat vineri dimineaţă la Montagny-sainte-Félicité, în Oise, de doi bărbaţi înarmaţi cu pistoale automate şi cu semnalmentele fraţilor Kouachi.

Câteva minute mai târziu, un schimb de focuri a avut loc în Seine-et-Marne, în dreptul localităţii Dammartin-en-Goële, în apropiere de zona unde au loc operaţiunile de căutare a fraţilor Cherif şi Said Kouachi, mai mulţi bărbaţi aflaţi la bordul unei maşini trăgând în forţele de ordine.

Întreaga comună este încercuită de forţe de ordine, în timp ce elicopterele survolează zona.