Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Taberele pro şi contra vaccinării îşi ascut armele. Ministerul Sănătăţii ameninţă cu sancţiuni

vaccin.jpg

Sursa foto : Reuters.

Ministerul Sănătăţii lansează o ofensivă împotriva organizaţiilor care sprijină ideea refuzului vaccinării copiilor. Ministrul Nicolae Băniciou spune că se lucrează la o lege a vaccinării având ca model legislaţia din mai multe ţări europene precum Franţa, unde refuzul vaccinării se sancţionează.

Ministrul sănătăţii spune că, pe fondul unei campanii „agresive” antivaccinare, în România tot mai mulţi părinţi au refuzat în ultimii ani imunizarea copiilor, fapt ce ar crea „riscul reapariţiei unor boli foarte grave, mortale chiar”. "Dorim reglementarea situaţiei vaccinării, ne inspirăm după legislaţia care existentă în vigoare în Franţa, Germania şi Polonia, întrucât ne apropiem de pragul de vaccinare de 80%, sub care nu putem scădea, potrivit recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii", a mai spus ministrul Sănătăţii. Într-adevăr, nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de 95 la sută pentru boli precum difterie, tetanos, rujeolă, rubeolă, oreion şi hepatită B. Şeful Biroului OMS în România, Victor Olszavsky, spune la RFI că motivul este simplu şi perfect legitim : nicio ţară nu-şi permite epidemii mortale de boli care la prima vedere par inofensive dar care implică în realitate o rată de mortalitate îngrijorătoare.

« Este vorba de a elimina sau chiar de a eradica o serie de boli cum este variola carea ucis milioane de copii înainte de apariţia vaccinului. În acest moment suntem pe care să eradicăm poliomielita...Mai există câteva focare în unele ţări unde sunt condiţii dramatice de război dar trebuie să menţinem acest nivel de zone libere de polio asta în condiţiile în care poliomielita care se lasă cu deces dar şi cu paralizii deci cu handicap major pe toată durata vieţii. Apoi vorbim de rujeolă şi rubeolă care în continentul american a fost eliminată dar iată că începe să fie importată din Europa unde trebuiau eradicate din 2015 dar nu s-a putut tocmai datorită refuzului vaccinărilor în multe state europene. De ce să laşi un copil să sufere lăsându-l cum se spune să se imunizeze natural ? Nu e adevărat : în primul rând suferă şi apoi există şi posibilitatea decesului pentru că unele boli se pot transforma în cazuri extrem de grave », spune reprezentantul OMS la RFI.

România, în urmă cu vaccinările şi legislaţia

Conform datelor Centrului Naţional de Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile din 2014, rata medie de acoperire vaccinală este de 69,4 la sută pentru vaccinul împotriva difteriei, tetanosului şi pertusis, pentru vaccinul contra rubeolei, rujeolei şi oreionului este de 75,4 la sută, iar pentru hepatita B este de 91,3 la sută. Aceleaşi date arată că o treime dintre copii erau anul trecut incomplet vaccinaţi în raport cu vârsta, în creştere faţă de anul precedent, când procentul era de 26 la sută. Efectele s-au văzut imediat potrivit autorităţilor : reducerea vaccinării împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului a dus, în ultimii ani, la două epidemii de rujeolă şi una de rubeolă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă efectuarea obligatorie a şapte vaccinuri şi deja multe ţări europene şi nu numai au instituit sancţiuni severe împotriva părinţilor care refuză imunizarea copiilor. E vorba în mare parte de amenzi usturătoare. E vorba de Franţa, Germania, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Cehia. Zilele acestea şi Australia a anunţat că nu va mai acorda suport social pentru copiii părinţilor care refuză să-i vaccineze.

Militanţii antivaccin : Vor să ne sancţioneze, atunci să îşi asume şi eventualele efecte negative ale vaccinărilor

În tabăra celor care refuză imunizarea se invocă dreptul persoanei de a decide pentru viaţa sa şi a membrilor familiei, deşi în Slovacia, spre exemplu, Curtea Constituţională a decis că acest drept fundamental nu poate fi invocat pentru refuzul vaccinării. Dar de ce opoziţia faţă de imunizare? „Biblia" mişcarii antivaccin din Romania este cartea „Vaccinurile: preventie sau boala? O noua patologie pediatrica". Autoarea este doctor Christa Todea-Gross, medic de familie şi vicepreşedinta Federaţiei Pro Vita, umbrelă care grupează zeci de organizaţii creştin-ortodoxe din Romania. Cartea e o trecere în revistă a efectelor adverse ale diferitelor tipuri de imunizare, care s-ar face vinovate inclusiv de o grămadă de boli, printre care autismul, eczema atopică, astmul bronşic, boala celiacă, boala Crohn sau diabetul zaharat de tip I. Acesta e principalul motiv pentru care există această mişcare anti vaccin, spune la RFI şi preşedintele Pro Vita Craiova, George Ionescu. Acesta spune că, dacă vrea să introducă sancţiuni, ministerul sănătăţii ar trebui să îşi asume în scris şi responsabilitatea pentru eventualele efecte nefaste ale vaccinurilor şi să monitorizeze situaţia celor vaccinaţi.

« Noi vom lupta prin toate mijloacele prin care putem însă eu aş spune un lucru, ministerul sănătăţii să îşi asume repercursiunile vaccinurilor. Ei nu-şi asumă nimic, doar părinţii sunt cei care îşi asumă...Nu există nicio hârtie care să spună : ministerul sănătăţii îşi asumă eventualele efecte negative (...) Dacă vor să dea legea acesta, atunci să le asume. Ce înseamnă până la urmă să îşi asume pentru că iar mă întorc la vaccinul anti TBC?  Vă amintiţi că a fost un întreg scandal cu bebeluşii aceia cu TBC după vaccinare (...) Cine a fost tras la răspundere ? Nimeni. Au spus că au retras nişte loturi şi ? Cine răspunde pentru lucrul acesta? », a declarat la RFI reprezentantul Pro Vita.

În fine, o altă problemă în România, din perspectiva introducerii eventualelor sancţiuni, constă în faptul că nu de puţine ori unele vaccinuri efectiv nu sunt disponibile pe piaţă în anumite perioade, fapt recunoscut chiar oficial de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. S-a întâmplat chiar în vara anului trecut când în multe maternităţi din ţară au lipsit vaccinuri importante cu ar fi cel împotriva TBC sau împotriva hepatitei B.