Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum se schimbă internetul – previziuni Kaspersky

Anul care vine va fi unul în care statele vor încerca să își securizeze cât mai mult comunicațiile, anunță compania Kaspersky Lab, care vorbește de o așa numită ”naționalizare” a internetului. În plus, experții firmei cred că va crește numărul atacurilor asupra conturilor financiare.

O bună parte din prognoza celor de la Kaspersky Lab pare a pleca de la recentul scandal Snowden, al dezvăluirilor despre interceptarea pe scară largă de către Statele Unite a comunicațiilor electronice. De aceea, ”internetul a început să se împartă în segmente naționale”, spune unul din experții de securitate de la Kaspersky.

Dezvăluirile lui Edward Snowden au intensificat cererea pentru reguli care să interzică folosirea serviciilor de internet din altă țară. Unele state nu mai sunt dispuse să lase nici măcar un byte de informație să iasă din rețelele proprii. Aceste dorințe vor evolua, iar restricțiile legislative se vor transforma în mod inevitabil în interdicții tehnice.

Un pas următor va fi probabil încercarea de a limita accesul unor entități străine la informațiile unei țări. Și pe măsură ce această tendință va continua să se dezvolte, s-ar putea ajunge, la un moment dat, la dispariția internetului așa cum este cunoscut astăzi, adică se va diviza în zeci de rețele naționale, apreciază experții firmei.

De altfel, mai multe state au adoptat sau au în plan adoptarea unei legislații care interzice utilizarea serviciilor străine. În noiembrie, Germania a anunțat că toate comunicațiile între autoritățile germane vor fi complet blocate în țară. Brazilia și-a făcut publice planurile de a construi un canal alternativ pentru internet, pentru a nu-l mai folosi pe cel care trece prin Florida, adică pe teritoriu american, unde comunicațiile pot fi interceptate.

Protecție suplimentară pentru viața privată

După scandalul Snowden, oamenii sunt tot mai hotărâți să își protejeze viața privată, în ciuda acțiunilor tuturor serviciilor de informații din lume, prognozează cei de la Kaspersky.

Acest fapt se traduce în protejarea informațiilor stocate pe computere și pe dispozitivele mobile și în asigurarea confidențialității prezenței online. Iar asta înseamnă că serviciile de tip VPN vor avea mai multă popularitate, iar instrumentele locale de criptare vor fi din ce în ce mai căutate.

Cât privește prognoza pentru mediul de afaceri, Kaspersky Lab spune că mai mulți furnizori de servicii de internet au anunțat deja implementarea unor măsuri suplimentare pentru a proteja datele utilizatorilor, de exemplu criptarea tuturor informațiilor transmise între propriile servere.

Implementarea unor măsuri mai sofisticate de protecție va continua și este posibil să devină un factor -cheie în alegerea unui furnizor.

Referitor la furnizorii de servicii de arhivare în cloud, hackerii vizează angajații acestui tip de servicii, văzându-i ca pe cea mai slabă verigă în lanțul de securitate. Un atac de succes în acest caz ar putea reprezenta accesul infractorilor cibernetici la un volum imens de date.

În plus față de furtul de informații, atacatorii ar putea fi interesați și de ștergerea sau modificarea informațiilor - în unele cazuri dezinformarea intenționată ar putea valora chiar mai mult pentru cei care stau în spatele atacului.

Etica în domeniu, pe cale de dispariție

Dezvăluirile făcute de Snowden au demonstrat că unul dintre scopurile spionajului cibernetic între state este de a oferi susținere financiară companiilor ”prietenoase”. Acest factor a doborât barierele etice care au restricționat inițial companiile să folosească metode neconvenționale de a concura cu rivalii lor.

În noua realitate a spațiului cibernetic, companiile iau în considerare posibilitatea de a derula acest tip de activitate. Companiile vor contracta în acest scop, susține Kaspersky, mercenari cibernetici, grupuri organizate de hackeri care pot oferi servicii personalizate de spionaj cibernetic.

Pe partea financiară, fie bani personali, fie ai unor firme sau state, experții Kaspersky Lab se așteaptă ca infractorii cibernetici să continue să dezvolte instrumente care au ca scop furtul de bani - direct sau indirect.

Pentru a avea acces direct la conturi, infractorii își vor rafina instrumentele create pentru a accesa conturile bancare ale deținătorilor de dispozitive mobile (phising pe mobil sau troieni bancari).

Smartphone-urile care rulează sistemul de operare Android vor fi, fără îndoială, primele vizate, consideră Kaspersky.