Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turneul celor Şase Naţiuni: Aroganţa galeză, pedepsită

Anglia a învins Ţara Galilor cu 21–16 pe Millenium Stadium din Cardiff, în meciul de debut al ediţiei 2015 a Turneului celor Şase Naţiuni la rugby, în pofida faptului că echipa antrenată de Stuart Lancaster a fost privată de cel puţin 12 jucători (accidentaţi), care ar fi putut avea pretenţia de a începe meciul ca titulari.

Ţara Galilor, care era cotată ca favorită înainte de meci, a dominat numai în primele 10 minute, perioadă în care a preluat conducerea cu 10-0 și a condus cu 16–8 la pauză, pentru ca în partea a doua să cedeze complet, primind 13 puncte fără replică.

Înaintarea echipei Angliei a fost net superioară, mai ales în grămada ordonată și după pauză în margine, iar pe liniile dinapoi englezii au reușit să prindă pe picior greșit masiva apărare galeză.

Mijlocașul la deschidere, George Ford, în vârstă de 21 de ani, a fost declarat omul meciului de televiziunea BBC.

Deși a început mai slab, având câteva șuturi blocate, el s-a redresat treptat și a reușit să controleze jocul, aducându-i în joc după pauză pe excelenții centri Luther Burrell și Jonathan Joseph.

Galezii au deschis rapid scorul prin mijlocașul la grămadă Rhys Webb, care a pătruns pe aripa dreapta la o fază creată de numărul 8, Taulupe Faletau, după o grămadă galeză în recul și mai multe placaje ratate de apărarea engleză.

Eseul a fost transformat de excelentul fundaș Leigh Halfpenny, care a adăugat și o lovitură de pedeapsă și scorul a devenit 10–0.

Anglia a replicat rapid, la o fază pe partea dreaptă fundașul Mike Brown–și el excelent–a executat un "grubber"–șut de urmărire cu pământul–aripa dreaptă Anthony Watson a urmărit și a culcat balonul la colț cu o fracțiune de secundă mai rapid decât apărătorii galezi, Ford a trimis transformarea în bară și scorul a devenit 10–5.

A urmat până la pauză un joc echilibrat, în care au mai marcat Halpenny (lovitură de pedeapsă), Ford (lovitură de pedeapsă) și Dan Biggar, mijlocașul la deschidere al galezilor (drop goal). Scor la pauză Țara Galilor 16–Anglia 8.

După pauză, pe teren nu a fost practic decât o singură echipă: Anglia, care a marcat rapid, după o acțiune pe înaintare Ford i-a pasat colegului său de echipă de la Bath, Joseph la 10 metri de but, acesta a scăpat de trei placaje galeze, a intrat în but și a culcat balonul, eseu transformat de Ford, avantajul galez reducându-se la un singur punct, 16–15.

Anglia a continuat să domine, linia a treia James Haskell (probabil cel mai bun jucător de pe teren)–Chris Robshaw–Billy Vunipola, făcând ravagii atât în atac, cât și în apărare.

Scorul final a fost stabilit de Ford prin două lovituri de pedeapsă, dar Anglia a mai avut două mari șanse de a marca, la prima Haskell a fost placat și s-a izbit de butul vertical al galezilor, iar la a doua eseul lui Dave Atwood a fost anulat de arbitrul francez Jerome Garces, care după consultarea judecătorului video a decis că Nick Easter obstrucționase apărarea galeză la faza marcării eseului. Scor final Țara Galilor 16­–Anglia 21.

 

Jocuri psihologice

 

Victoria Angliei, care urmează înfrângerii categorice, 30–3, de acum doi ani pe același stadion în meciul decisiv pentru câștigarea atunci a Marelui Șlem în Turneul celor Șase Națiuni, ediția 2013, constituie nu doar o revanșă, ci și un pas important în tentativa de câștigare a titlului anul acesta, meciurile decisive fiind cele cu Irlanda, în deplasare și Franța, acasă.

Stafful tehnic al Țării Galilor a încercat înainte de meci mai multe "jocuri psihologice". Antrenorul principal, neo-zeelandezul Warren Gatland, n-a ratat ocazia să sublinieze faptul că echipa sa este una "stabilă", aluzie la presupusa echipă mai slabă a Angliei, privată de numeroși oameni de bază.

Gatland s-a plâns de asemenea că echipa sa nu a avut dreptul să joace cu acoperișul stadionului închis, ceea ce creează un vacarm și o atmosferă intimidantă, sugerând că regulile ar trebui schimbate.

Apoi, antrenorul defensiv al galezilor, fostul internațional englez de rugby league Shaun Edwards, i-a acuzat pe englezi că practică în atac în mod sistematic obstrucția prin blocarea apărătorilor. În fapt, așa s-a și întâmplat la eseul anulat al lui Atwood, dar arbitrii au sesizat și au luat decizia adecvată.

Înainte de meci, organizatorii au folosit efecte de sunet și lumină specifice meciurilor de fotbal american din Statele Unite, care au lăsat o impresie neplăcută pentru un meci de rugby, chiar și în epoca profesionistă.

În sfârșit, la ieșirea pe teren înainte de intonarea imnurilor naționale, echipa Țării Galilor a întârziat în mod intenționat, iar căpitanul echipei Angliei, Chris Robshaw, a informat arbitrul că refuză să iasă pe teren cu jucătorii săi în absența adversarilor.

Jerome Garces i-a replicat lui Robshaw că dacă Țara Galilor nu urmează în maximum un minut pe teren, el va permite englezilor să se întoarcă la vestiar.

Toate aceste jocuri psihologice nu numai că nu i-au intimidat pe englezi, ci dimpotrivă, par să-i fi demobilizat pe galezi, care deși au prezentat cel mai bun XV al momentului, au fost depășiți la toate capitolele.

Mai mult, victoria de pe Millenium Stadium, arată tăria în profunzime a rugby-ului englez, în chiar anul Cupei Mondiale, organizate în septembrie–octombrie în Anglia.

Ambele echipe fac parte din cea mai puternică grupă preliminară, alături de Australia, Fiji și Uruguay și se vor întâlni în meci direct pe 26 septembrie, pe stadionul Twickenham din Londra.