Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


FRF lansează propria pagină anticorupţie pe care se pot semnala abuzurile

Federația Română de Fotbal a lansat o platformă on line de raportare a cazurilor de corupție din fotbalul românesc. Inițiativa face parte din ''Planul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din România în perioada 2015-2020'', aprobat la începutul săptămânii de Adunarea Generală a forului național.

Proiectul este unul inedit chiar şi la nivel european : FRF este una dintre primele federaţii, alături de cele din Finlanda şi Belgia, care le oferă actorilor din fotbal ''un sistem de raportare a cazurilor de corupție”. Concret, pe această platformă jucătorii, antrenorii și arbitrii au acum ocazia să raporteze sub protecția anonimatului orice acțiuni contrare intereselor fotbalului. Dacă sesizările se dovedesc întemeiate, FRF se angajează să le predea mai departe instituțiilor abilitate. « Este un început de drum, un prim pas în proiectul de integritate a fotbalului », a declarat preşedintele FRF Răzvan Burleanu.

Platforma fotbalcurat.frf.ro va fi prezentată în fiecare vestiar din primele trei ligi ale fotbalului românesc, începând de săptămâna viitoare, cu începere de la ligile inferioare, unde sunt ''cele mai multe probleme'', potrivit FRF. Site-ul poate fi accesat atât de pe computere, cât și de pe telefoane mobile. FRF va emite automat peste 20.000 de coduri de acces, similare cu PIN-urile bancare, pentru jucători, antrenori și arbitri, care vor fi înmânate personal, aleatoriu. Garanţia cea mai importantă este că autorii sesizărilor pot rămâne anonimi. Dar cât de util este acest instrument ? Totul depinde de eficienţa FRF în soluţionarea plângerilor, spune la RFI jurnalistul Gazetei Sporturilor Cătălin Tolontan.

« Orice instrument care luptă împotriva corupţiei din fotbal, din pariurile ataşate fotbalului, este util. Problema  tuturor instrumentelor din sportul românesc, nu doar din fotbal, este că se prezintă frumos la început şi mor în anonimat. De aceea condiţia unei instituţii este să dureze, fiindcă altfel nu este instituţie. Faptul că este un instrument digital e foarte bine şi sper să se prezinte ca o instituţie veritabilă, adică să dureze...Un interval de timp cât mai lung, cu efecte...Cu condiţia să existe măcar câteva, unul, două cazuri pe care federaţia să le rezolve un an de zile de acum înainte. Dacă acest brand va câştiga încrederea oamenilor, va fi un rezervor de încredere, cu siguranţă oamenii vor raporta acolo », spune la RFI Cătălin Tolontan.  

Să mai spunem că Federaţia Română de Fotbal a mai încheiat şi un memorandum prin care forul național își va anunța susținerea valorilor fundamentale, a principiilor și obiectivelor strategiei naționale anticorupție, disponibilitatea de a colabora cu instituțiile abilitate, cu instituțiile sportive naționale cu competențe în integritate pentru scăderea numărului de nereguli și implementarea unui sistem de raportare și aplicare a sancțiunilor disciplinare.