
Sport
Cupa Campionilor: Saracens înving pe Racing într-un final antologic
rugby.jpg

Era minutul 79 și 50 de secunde la scorul 11 – 9 pentru Racing, când arbitrul galez Nigel Owens a fluierat o lovitură de pedeapsă pentru Saracens de la circa 47 de metri pentru o greșeală a înaintașilor echipei pariziene care păstrau balonul de două minute în așteptarea scurgerii celor 80 de minute regulamentare de joc.
Mai trebuiau să-l țină doar șapte sau opt secunde și apoi să-l paseze mijlocașului la grămadă Mike Phillips pentru ca acesta să facă simplul gest de a-l șuta în afara terenului, pentru a consfinți prima victorie din istorie a Racing-ului în această fază a Cupei Campionilor.
Sub huiduielile dezlănțuite ale celor 15000 de suporteri francezi prezenți pe Stade Yves du Manoir din susburbia Colombes din nord vestul Parisului, centrul argentinian Marcelo Bosch, cu vântul în față, a trimis balonul printe buturi stabilind scorul final: Racing Metro 11, Saracens 12 și a declanșat delirul coechipierilor săi și al celor maximum 100 de suporteri ai Sarazinilor care au făcut excursia pascală peste Canalul Mânecii.
Arbitrii au trebuit să fie luați sub protecția oamenilor de ordine la ieșirea de pe teren, pentru orice eventualitate, publicul fiind extrem de ostil.
De altfel, suporterii lui Racing s-au manifestat zgomotos și uneori de-a dreptul nesportiv la aproape orice decizie a arbitrului percepută a defavoriza echipa lor preferată.
Dominare neconcretizată
Meciul a fost dominat în general de Racing Metro care au încercat să-și valorifice pachetul de înaintare, cunoscut pentru gabarit și apetit de percuție, dar ei au fost surprinși de replica Saracens, nu atât în apărare, o specialitate a nord-londonezilor, cât în disponibilitatea lor de a juca deschis, mai ales în prima parte a partidei.
Mijlocașul la deschidere Charlie Hodgson a deschis scorul din lovitură de pedeapsă, în timp ce omologul său irlandezul Jonny Sexton, considerat numărul unu mondial pe acest post, a prins o zi slabă, nereușind să dirijeze eficient atacurile pariziene și irosind mingi șutate înalt fără adresă.
Gazdele au reușit să înscrie unicul eseu al meciului în minutul 26, prin mijlocașul la grămadă Maxime Machenaud – omul meciului – care a culcat balonul în terenul de țintă după un maul de margine, imediat după eliminarea uriașului scoțian Jim Hamilton de la Saracens, pentru un “professional foul” – împiedicarea intenționată a ieșirii balonului la o aglomerare la cinci metri de butul propriu.
Spre surprinderea generală, Saracens a încheiat prima parte a jocului în avantaj când, cu ultimul șut al primelor 40 de minute, Hodgson a transformat o lovitură de pedeapsă și a stabilit scorul la pauză, Racing 5 Saracens 6.
Puțini și-ar fi imaginat că diferența de un punct în favoarea Saracens se va menține și la sfârșitul meciului, mai ales după ce parizienii au ieșit hotărâți de la vestiar și, având vântul în spat,e au dominat categoric partea a doua a jocului.
Deși fundașul Alex Goode a mai marcat o dată din lovitură de pedeapsă, finalul a aparținut parizienilor care au mai marcat de două ori prin lovitură de pedeapsă (ultima dată în minutul 71) prin excelentul Machenaud.
În finalul meciului, Saracens s-au aruncat spre terenul de țintă al Racing-ului fără însă să reușească să-l amenințe în vreun fel.
Înaintașii Racing-ului au încercat să păstreze balonul cu ochii pe ceas, dar cu 10 secunde înaintea încheierii timpului regulamentar de joc Fabrice Metz s-a aruncat neregulamentar peste aglomerarea – a câta? – provocată de colegii săi din pachetul de înaintare și, aflat imediat în spatele său, Owens a fluierat fără ezitare lovitura de pedeapsă.
Restul e istorie, cum zic englezii. Așa se încheie acest meci în care Racing Metro ar fi putut foarte bine să câștige fără ca Saracens să emită vreo pretenție.
Semifinală cu Clermont
Este al patrulea sfert de finală al Sarazinilor în ultimii patru ani – câștigate în ultimii trei ani - și această experiență și-a spus în final cuvântul în fața novicilor de la Racing Metro.
Acum, Saracens vor întâlni în semi-finală peste două săptămâni pe Clermont Auvergne, care au surclasat cu 37 – 5 pe teren propriu pe liderii campionatului Angliei, Northampton Saints.
Va fi o repetare a semifinalei de anul trecut, când Saracens au învins cu 46 – 6 (șase la zero la eseuri) pe stadionul Twickenham, numai că anul acesta meciul se va juca pe stadionul Geoffroy Guichard din Saint Etienne, la mai puțin de 150 de kilometri de Clermont, care în grupele premliminare au învins pe Saracens acasă cu 18 - 6.
În cealaltă semifinală, RC Toulon, care au învins pe Wasps cu 32 – 18, vor întâlni la Marsilia pe irlandezii de la Leinster, învingători la limită, 18 – 15, în fața lui Bath Rugby.
În competiția europeană numărul doi, Challenge Cup, Gloucester Rugby, învingători cu 14 – 7 în fața irlandezilor de la Connacht, vor întâlni pe teren propriu în semifinala engleză pe Exeter Chiefs , care au trecut ușor de Newcastle Falcons, 48 – 13, în timp ce în cealaltă semifinală, Edinburgh Rugby, învingători în deplasare, 23 – 18 în fața lui London Irish, vor juca acasă în semifinala celtică împotriva lui Newport Dragons, care au trecut de Cardiff Blues în sfertul de finală galez cu 25 – 21.
Iata momentul cind centrul argentinian Marcelo Bosch a trimis balonul printe buturi stabilind scorul final.