Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cele mai ciudate boli ale omului modern

Cheagurile de sânge provocate de aranjatul patului, fracturi craniene cauzate de suflatul nasului sau amnezia de după sex... Acestea sunt doar câteva dintre cele mai bizare afecţiuni tratate de medici din toată lumea. Potrivit ziarului Daily Mail, citat de Mediafax, ingeniozitatea umană nu cunoaşte limite când vine vorba despre modalităţi în care omul îşi poate afecta sănătatea.

Una dintre cele mai mari ciudăţenii medicale i s-a întâmplat unei tinere de 20 de ani din Birmingham. Femeia şi-a suflat nasul atât de tare, încât presiunea creată i-a provocat o fractură a craniului. Femeia şi-a revenit după câteva zile de odihnă şi tratament cu analgezice.

Un caz similar s-a petrecut şi în Germania, unde medicii au tratat un bătrân care suferise o mică ruptură a peretelui inimii, în momentul în care a vrut să-şi sufle nasul, din cauza creşterii bruşte a tensiunii arteriale.

În fine, în Statele Unite, o femeie s-a prezentat la spital cu pleoapele ochiului drept foarte umflate, după ce a încercat să-şi cureţe nara dreaptă suflând puternic, în timp ce nara stângă o blocase cu degetul.

Pe de altă parte, cercetătorii americani au anunţat descoperirea unei noi maladii, pe care au numit-o "text neck". Mai exact, e vorba de dureri ale gâtului, provocate de poziţia aplecată asupra ecranului telefonului mobil.

Medicul Kenneth Hansraj, specializat în chirurgia coloanei vertebrale, de la New York Spine Surgery and Rehabilitation Medicine Centre, a declarat că menţinerea posturii "cocoşat asupra unui ecran de telefon" duce la apariţia unor tensiuni prelungite asupra gâtului, ceea ce până la urmă poate conduce la nevoia unei intervenţii chirurgicale.

De asemenea, oricât de incredibil ar putea părea, aranjarea unui cearşaf pe pat poate fi la fel de periculoasă. Mişcările repetate ale încheieturilor mâinilor în încercarea de-a dreptul maniacală de a face un cearşaf să cadă perfect peste marginea patului pot duce la formarea de cheaguri de sânge în principala venă care alimentează braţul, cauzând amorţirea şi slăbirea forţei şi a nivelului de control asupra mâinii, potrivit medicilor.

În fine, specialiştii au un sfat şi pentru amorezaţi: nu vă jucaţi prea mult în pat! Muşcăturile în zona gâtului, practicate în timpul actului sexual, pot afecta venele şi nervii ce trec prin această regiune. În 2011, o femeie în vârstă de 44 de ani a paralizat, după ce partenerul său a muşcat-o de gât, afectând o arteră care alimenta cu sânge creierul acesteia.

În plus, uneori, un act sexual mai intens poate provoca o formă rară de amnezie. Un raport publicat în Revista niponă de Psihiatrie şi Neurologie, în 1993, descrie cazul unei femei care şi-a pierdut complet memoria, timp de şase ore, după o partidă de sex.

Una dintre teoriile oferite de medici a fost că actul sexual duce la o creştere a tensiunii arteriale, care apoi scade foarte rapid, lucru ce poate duce la o alimentare deficitară cu oxigen a creierului.