Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(VIDEO) Previziuni ştiinţifice pe 2015: de la universurile paralele, la robotul "C-3PO"

Publicaţia Business Insider prezintă câteva evenimente ştiinţifice aşteptate să aibă loc în anul 2015, care ar putea schimba lumea: de la apariţia pe piaţă a robotului de companie Pepper, până la descoperirea universurilor paralele şi depăşirea unor noi limite în explorarea spaţiului.

Una dintre apariţiile cele mai aşteptate în 2015 este prima versiune a unui robot cu aspect umanoid, asemănător lui C-3PO, celebrul personaj din Războiul Stelelor. Roboţelul va fi lansat pe piaţă în februarie, sub numele de Pepper.

El dispune de un "motor emoţional" care foloseşte inteligenţa artificială pentru depistarea dispoziţiei, utilizând indici cum ar fi expresia feţei şi este capabil să înveţe din experienţele anterioare. Robotul vorbeşte fluent japoneza, engleza, spaniola şi franceza.

Deşi robotul va fi folosit mai mult pentru companie decât pentru a manevra unelte sau a găti, de exemplu, el va avea mai multe funcţii pe viitor, ca urmare a unor noi programe.

Tot în 2015, am putea descoperi că există un univers invizibil, care-l oglindeşte pe cel cunoscut. Acceleratorul de particule va fi repornit în martie, după o pauză de doi ani şi va opera cu o putere dublă. Nimeni nu ştie ce vom descoperi, una din variante fiind particule asociate materiei negre.

Prezenţa sau absenţa unor particule ar putea confirma sau infirma teoria supersimetriei, care susţine că există o lume paralelă cu a noastră.

Pe de altă parte, anul acesta vom privi Pluto de foarte aproape şi vom vizita Ceres, o altă planetă pitică. Misiunea New Horizons, lansată în 2006, pe când Pluto mai avea doar opt luni pentru a se bucura de statutul de planetă, va ajunge în cel mai apropiat punct de planeta pitică, după o călătorie îndelungată. Evenimentul va avea loc pe 14 iulie.

Publicaţia Business Insider estimează că în 2015 cea mai gravă epidemie de Ebola ar putea fi oprită. Chiar dacă în clipa de faţă este departe de a fi învinsă în Guineea, Liberia şi Sierra Leone, testarea unor medicamente şi vaccinuri urmează să înceapă în curând, iar acestea, împreună cu îmbunătăţirea măsurilor pentru sănătatea publică vor reprezenta un punct de cotitură în oprirea celei mai grave epidemii de Ebola cunoscute până acum.

Tot anul acesta ar putea fi încheiat un nou acord pentru limitarea schimbărilor climatice. E vorba de Conferinţa de la Paris, unde marii poluatori, între care Statele Unite şi China, sunt îndemnaţi să ia angajamente clare de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. În condiţiile în care în prezent emisiile din emisfera nordică depăşesc concentraţiile maxime, se pune întrebarea dacă eforturile depuse de state vor fi suficiente.

În fine, printre previziunile ştiinţifice pe 2015 se află şi unele proiecte importante în cercetarea inteligenţei artificiale. În momentul în care vom descoperi echivalentul artificial al inteligenţei umane, lumea se va schimba radical, iar cercetătorii susţin că acest moment este mai apropiat decât ne imaginăm.