Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Doi cosmonauţi vor sta un an pe ISS, unde vor primi şi o vizită surpriză

doi_cosmonauti_vor_sta_an_iss_unde_primi_vizita_surpriza.jpg

Pământul, văzut de pe Staţia Spaţială Internaţională (Foto: www.nasa.gov)

Un astronaut american şi un cosmonaut rus vor petrece un an la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Ei vor participa astfel la un studiu despre efectele psihologice şi fiziologice pe care le au sejururile îndelungate în spaţiu asupra organismului uman. Acţiunea va pregăti viitoarele misiuni spre Marte.

Scott Kelly şi Mihail Kornienko vor ajunge pe Staţia Spaţială Internaţională pe 27 martie, la bordul unei capsule spaţiale ruseşti Soyuz. Ei vor reveni pe Pământ abia în martie 2016, informează AFP, preluată de Mediafax.

Aceasta va fi cea mai îndelungată perioadă neîntreruptă petrecută pe avanpostul orbital de la primul său vizitator în 2000.

Cosmonautul rus Valeri Poliakov deţine recordul pentru cel mai îndelungat sejur pe orbită, cu peste 14 luni consecutive petrecute la bordul fostei staţii spaţiale Mir, între 1994 şi 1995.

Graţie noii misiuni, Scott Kelly va deveni americanul care va petrece cea mai lungă perioadă în spaţiu, fără întrerupere.

Kelly s-a arătat îngrijorat de efectele generate de radiaţii şi microgravitaţie, care în timpul misiunilor spaţiale îndelungate slăbesc sistemul imunitar, reduc densitatea osoasă şi atrofiază muşchii. De asemenea, starea de imponderabilitate afectează vederea.

Pentru a-şi proteja oasele, astronauţii sunt îndemnaţi să facă exerciţii fizice intense în timpul sejururilor orbitale.

Astronautul american îşi va petrece o parte a timpului pe Staţia Spaţială Internaţională citind, privind emisiuni de televiziune şi meciuri de baschet şi de hochei.

El intenţionează să ţină şi un jurnal, în care să menţioneze experienţele şi impresiile sale.

Şi cosmonautului rus Mihail Kornienko îi va fi greu să stea departe de Terra un an de zile. El spune că "apa care curge şi în care poţi să înoţi, nu sub forma unor bule plutind în spaţiu" reprezintă unul dintre lucrurile de care îi va fi cel mai dor pe Staţia Spaţială Internaţională, avanpost ce oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Experţii spun însă că problemele cele mai mari nu sunt cele de natură fizică, ci mai degrabă cele de natură psihologică, mai ales că astronauţii se vor afla departe de Terra şi vor trăi într-un spaţiu închis alături de puţini oameni cu care să vorbească.

Cei doi cosmonauţi vor avea parte de o vizită surpriză în luna octombrie, când soprana britanică Sarah Brightman va trece pragul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Artista de 54 de ani va începe săptămâna viitoare un antrenament special care îi va permite să ajungă în spaţiu la toamnă şi să petreacă zece zile la bordul avanpostului orbital.

Celebra artistă va plăti peste 50 de milioane de dolari pentru această misiune în spaţiu. Ea va deveni primul artist profesionist care va vizita Staţia Spaţială Internaţională, un laborator de cercetări ştiinţifice în valoare de 100 miliarde de dolari, situat la o altitudine de 420 de kilometri deasupra Pământului.