Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cel mai frumos apus de Soare din ianuarie are loc joi

cel_mai_frumos_apus_de_soare.jpg

Sursa foto: LaStele.ro

Astăzi ne putem bucura de un moment inedit spre final de zi: la numai 30 de minute după apusul Soarelui, în jurul orei 17:30, putem observa pe cer cu ochiul liber un trio de excepţie: Luna, însoţită de planetele Venus şi Marte, potrivit LaStele.ro.

Pentru cei care dispun şi de un binoclu, Luna va fi un bun punct de reper pentru a descoperi şi planeta Mercur, iar cei care au un telescop adaugă la lista de observaţii şi planeta Neptun, potrivit unui comunicat de presă.

LaStele.ro face câteva recomandări: "Îndreptaţi privirea către locul de apus. Întindeţi mâna şi strângeţi pumnul. Măsuraţi apoi doi pumni de la orizont în sus. La această distanţă de aproximativ 20 de grade deasupra orizontului veţi găsi secera extrem de subţire a Lunii. Sub Lună veţi observa un astru foarte strălucitor, adesea confundat cu obiecte zburătoare ne- sau identificate. De fapt, aceasta este planeta Venus. Priviţi apoi în stânga sus la 4° de Lună. Pentru a măsura un grad întindeţi mâna în faţă. Lăţimea degetului mic de la mână acoperă un grad pe cer. Următoarele trei degete acoperă 5 grade. Aşadar, la 4 grade în stânga sus a Lunii veţi observa o stea galbenă-portocalie. Aceasta este planeta Marte. O puteţi găsi aici doar astăzi, până în ora 20".

Potrivit comunicatului, "cei care au un binoclu la îndemână, au ocazia să exploreze cerul şi în căutarea altor planete. Planeta Mercur se află mai jos decât Venus, spre dreapta. Planeta Neptun o putem vedea doar cu ajutorul unui instrument astronomic. Trasaţi o linie imaginară intre Lună şi Marte. La mai puţin de o treime depărtare de Marte, trasaţi o linie scurtă perpendiculară în jos. Aici veţi descoperi planeta Neptun".

Proiectul LaStele.ro a fost iniţiat de doi pasionaţi de stele, Adrian Şonka şi Oana Sandu.