Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(FOTO) Cea mai bună imagine a planetei pitice Ceres

Sonda spaţială Dawn a reuşit să realizeze cea mai clară imagine a planetei pitice Ceres, cu un diametru de 950 de kilometri. Rezoluţia imaginii este mai bună decât orice altă imagine a asteroidului realizată până acum de vreun instrument, inclusiv de telescopul spaţial Hubble, potrivit BBC.

Fotografia realizată de sonda spaţiala Dawn a NASA a fost făcută de la o distanţă de 237 de mii de kilometri.

Imaginile nu sunt extrem de detaliate, dar pentru moment este un progres ştiinţific major, fiind cea mai bună imagine realizată vreodată cu planeta pitică Ceres.

Imaginile vor fi din ce în ce mai detaliate, pe măsură ce Dawn se va apropia şi mai mult de obiectul spaţial, pe a cărui orbită trebuie să se înscrie pe data de 6 martie.

Cercetătorii sunt interesaţi în mod deosebit de "pata albă" descoperită în emisfera nordică a lui Ceres. Deocamdată nimeni nu ştie cu exactitate ce reprezintă pata respectivă. Experţii cred că ar putea fi un crater rezultat în urma unui impact.

Cercetătorii cred că interiorul asteroidului este alcătuit în mare parte dintr-un nucleu stâncos acoperit cu gheaţă, peste care se află un strat de pietriş. Unii experţi cred că ar putea exista chiar şi un ocean de apă lichidă în adâncuri.

Sonda spaţială Dawn a fost lansată de NASA în 2007.