Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Studiu: Bărbaţii obsedaţi de selfie-uri ar putea fi psihopaţi narcisişti

Descoperire inedită a unei cercetătoare din Statele Unite: bărbaţii care fac selfie-uri în exces au tendinţa de a deveni narcisişti şi chiar psihopaţi, potrivit The Independent.

Obicei la modă şi aparent inofensiv, care a invadat reţelele sociale, selfie-ul ar putea ascunde în realitate un lucru mult mai grav. Bărbaţii care postează obsesiv poze cu ei înşişi ar putea avea tendinţe de narcisism şi psihopatie, potrivit unei cercetătoare de la Universitatea de Stat din Ohio, Jesse Fox.

Ea subliniază totuşi că un bărbat care postează selfie-uri nu este automat o persoană cu tulburări de comportament.

Potrivit studiului, experţii au analizat informaţii dintr-un sondaj la care au participat opt sute de bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani.

Respondenţii au fost întrebaţi cât de des postează selfie-uri pe reţelele de socializare şi dacă îşi editează fotografiile înainte, pentru a elimina eventualele defecte şi a da cât mai bine în poză.

De asemenea, participanţii la studiu au completat un chestionar standard pentru comportament antisocial.

Conform studiului, cei care postau mai multe selfie-uri au arătat semne de narcisism şi înclinaţie de a deveni psihopaţi. Totuşi, acest din urmă aspect nu are legătură directă cu editarea fotografiilor. Ceea ce are sens, spun experţii, întrucât un psihopat este o persoană impulsivă. Altfel spus, el va face poza rapid, după care o va posta imediat online, pentru că vrea să se vadă cât mai repede, deci nu va pierde timp cu ajustatul fotografiei.

Deocamdată, studiile nu includ şi femei, dar cercetătoarea de la Universitatea din Ohio conduce în prezent un studiu din care reiese că descoperirile legate de bărbaţii obsedaţi de propria imagine sunt valabile şi-n cazul doamnelor.