Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Virusul Ebola a suferit o mutaţie

virusul_ebola_a_suferit_o_mutatie.jpg

Cercetătorii de la The Jenner Institute din Oxford caută un vaccin pentru Ebola (Foto: Reuters/Eddie Keogh)

Oamenii de ştiinţă care monitorizează epidemia de Ebola în Guineea anunţă că virusul a suferit o mutaţie. Cercetătorii de la Institutul Pasteur din Franţa încearcă să determine dacă virusul a devenit mai contagios, potrivit BBC News Online.

Savanţii au început să analizeze sute de mostre de sânge de la pacienţi din Guineea, pentru a observa cum se modifică virusul Ebola şi a determina dacă acesta se poate transmite mai uşor de la o persoană la alta.

Cercetătorii au analizat deja aproximativ 20 de mostre şi urmează să mai primească alte 600 în lunile următoare, pentru a afla dacă virusul a devenit mai contagios.

Un studiu similar efectuat în Sierra Leone a arătat că virusul Ebola a suferit o mutaţie considerabilă în primele 24 de zile ale epidemiei, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Peste 22 de mii de persoane au fost infectate cu virusul Ebola şi aproape nouă mii au murit în Guineea, Sierra Leone şi Liberia.

Între timp, un nou test clinic realizat cu un vaccin experimental contra Ebola, dezvoltat de GlaxoSmithKline şi National Institute of Allergy and Infectious Diseases, a confirmat faptul că medicamentul este lipsit de pericol şi că este capabil într-adevăr să declanşeze o reacţie imunitară, potrivit AFP.

Pentru moment, nu există nici un vaccin omologat în mod oficial contra virusului Ebola.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertiza recent că situaţia epidemiei de Ebola rămâne "extrem de îngrijorătoare" în Africa de Vest, în ciuda unei scăderi a numărului de persoane infectate cu acest virus.

OMS cere creşterea sprijinului financiar pentru eradicarea bolii. Organizaţia are nevoie de peste 300 de milioane de euro, pentru a-şi continua programele în umătoarele şase luni. Experţii OMS avertizează că banii se vor sfârşi la mijlocul lunii februarie.

Vestea bună e că numărul cazurilor noi de Ebola continuă să se diminueze în Guineea, Liberia şi în Sierra Leone, potrivit OMS.