Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(VIDEO) Maşina mai rapidă ca glonţul. Recordul de viteză la sol ar putea fi doborât

Recordul de viteză la sol ar putea fi doborât anul acesta sau anul viitor. Automobilul supersonic Bloodhound este pregătit pentru primele teste ce vor avea loc în cursul acestei veri, teste ce pregătesc atingerea obiectivului de a depăşi cu 33% recordul de viteză de 1.227 km/h, informează Live Science, preluat de Agerpres.

Seamănă cu un glonţ, este ceva între un monopost Formula 1 şi o rachetă şi e cea mai rapidă maşină din lume.

Echipa care a conceput Bloodhound şi-a propus ca vehiculul cu aspect futurist să atingă 1.609 km/h.

La această viteză, bolidul va străbate o distanţă echivalentă cu patru terenuri de fotbal puse cap la cap într-o singură secundă.

Automobilul va fi supus la vară unor teste la viteză mai mică, urmând ca anul viitor să aibă loc tentativa de a atinge viteza amintită.

Doborârea recordului de viteză la sol ar putea să se înregistreze încă din faza de testare a bolidului, în cursul acestui an.

Recordul de viteză la sol este deţinut în prezent de Thrust SSC, o echipă de ingineri şi piloţi britanici, care a fost condusă de Richard Noble, cel care coordonează de altfel şi proiectul Bloodhound.

Andy Green, pilotul care a reuşit să atingă în 1997 viteza de 1.227 km/h la bordul bolidului Thrust SSC va pilota şi maşina-rachetă Bloodhound, care e mai iute ca un glonţ.

Tentativa de a depăşi 1.600 km/h va avea loc în deşertul Kalahari din Africa de Sud.

Pregătirea pistei din deşert este o sarcină extrem de grea, întrucât la viteze atât de mari, orice pietricică poate fi un pericol.

Sofisticata maşină este propulsată de un motor cu reacţie, alături de un motor de rachetă, dar şi de un motor auxiliar de Formula 1 pe benzină.

Bolidul are aproape 13 metri lungime şi o greutate de circa şase tone şi jumătate, cu plinul făcut.