Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primul copil cu trei "părinţi" genetici?

Camera Comunelor din Marea Britanie urmează să se pronunţe marţi asupra unui proiect ce permite crearea unor copii folosind ADN de la trei persoane: mama, tatăl şi un donator femeie. Proiectul este menit să împiedice transmiterea unor boli genetice mortale de la mamă la făt, potrivit BBC.

Marea Britanie ar deveni astfel prima ţară din lume care ar legaliza copiii cu trei "părinţi genetici", iar procedura ar ajuta aproximativ 150 de cupluri pe an.

Evident, întreaga poveste a generat ample dezbateri în Regatul Unit, iar importante figuri bisericeşti au cerut blocarea procedurii.

Totuşi, dacă reprezentanţii Camerei Comunelor vor da undă verde acestui proiect, primul copil cu trei "părinţi" s-ar putea naşte chiar anul viitor.

Tehnica respectivă, care a fost dezvoltată în Newcastle, ar putea ajuta femei ca Sharon Bernardi din Sunderland, care şi-a pierdut toţi cei şapte copii, din cauza unei afecţiuni mitocondriale.

Guvernul britanic sprijină în principiu această procedură. Votul din Camera Comunelor va fi însă unul liber, întrucât e vorba mai degrabă de o chestiune de conştiinţă, decât de un vot pe linie de partid.

Profesorul Doug Turnbull, directorul Wellcome Trust Centre for Mitochondrial Research, i-a îndemnat pe parlamentari să voteze în favoarea proiectului. El spune pentru BBC că "aceste cercetări au fost sugerate de pacienţi, sunt sprijinite de pacienţi şi dedicate pacienţilor, iar acesta este un mesaj important".

Acest mesaj a fost susţinut de savanţi britanici câştigători ai premiului Nobel şi de 40 de oameni de ştiinţă de top din 14 ţări.

Nu toată lumea este însă la fel de încântată de această procedură genetică. Bisericile catolice şi anglicane avertizează că ideea nu este nici sigură, nici etică.

Alte organizaţii, inclusiv Human Genetics Alert, spun că procedura ar deschide calea altor modificări genetice ale copiilor în viitor.