Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(Video) NASA caută viaţă pe Europa, misteriosul satelit al lui Jupiter

video_nasa_cauta_viata_pe_europa_misteriosul_satelit_al_lui_jupiter.jpg

Europa, unul dintre sateliţii lui Jupiter (Sursa foto: NASA/JPL-Caltech/SETI Institute)

NASA vrea să trimită o misiune robotizată pe Europa, unul dintre sateliţii planetei Jupiter. Pe enigmaticul corp ceresc s-ar afla un ocean ce ar putea adăposti forme de viaţă, cred cercetătorii. Anunţul privind misiunea agenţiei spaţiale americane a fost făcut luni de administratorul NASA, Charles Bolden, transmite AFP.

Europa este o minge îndepărtată de gheaţă ce găzduieşte un ocean gigantic sub scoarţa sa. Volumul de apă de pe acest satelit al lui Jupiter este cu mult mai mare decât cel de pe Terra, potrivit cercetătorilor.

Europa are un aspect cu totul şi cu totul special, de-a dreptul fascinant pentru unii oameni de ştiinţă. Imaginile surprinse de-a lungul timpului arată un corp ceresc ceva mai mic decât Luna noastră, de culoare gri, brăzdat de nişte misterioase "vene" roşiatice. Acestea ar putea fi rezultatul faptului că scoarţa de pe Europa a crăpat din loc în loc, lăsând să iasă la suprafaţă râuri de apă murdară, care au îngheţat şi ele, potrivit Business Insider.

De unde ştim însă că satelitul lui Jupiter conţine apă în stare lichidă? Astrobiologul Kevin Hand explică: "Dacă v-aş spune că există un ocean acolo, dincolo de Terra, un ocean în sistemul nostru solar, care există de miliarde de ani, un ocean probabil de zece ori mai adânc decât orice ocean de pe Pământ, un ocean global, ce ar putea conţine de două-trei ori mai multă apă în stare lichidă decât pe Terra? Este un Ocean care există sub scoarţa îngheţată a lunii lui Jupiter, Europa. De unde ştim că oceanul de pe Europa există? Este o combinaţie de observări prin telescop de pe Pământ şi colectare de date de către navete care au zburat pe lângă Europa, date despre suprafaţă, despre structura interioară şi despre câmpul magnetic din jurul acestui satelit. Toate aceste informaţii ne fac să fim foarte încrezători că acest ocean există şi că a fost acolo de la începutul sistemului nostru solar".

NASA va trimite o misiune robotizată pe Europa, mergând pe ideea că acolo unde e apă, s-ar putea să existe şi viaţă. Poate nu peşti şi mamifere acvatice, ca în oceanele de pe Terra, ci mai degrabă colonii de microbi şi bacterii.

NASA va alege instrumentele care vor fi instalate la bordul sondei ce va fi trimisă spre Europa în cursul primăverii, după care va trece la următoarea etapă de pregătire a misiunii.

Agenţia spaţială americană a lansat deja în 2011 o sondă spre Jupiter, sonda Juno, care va ajunge la destinaţie în iulie 2016.