Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(Video) Ce mănâncă astronauţii de pe ISS?

CNN a realizat un reportaj cu specialiştii în nutriţie de la Johnson Space Center, din Houston, pentru a afla ce mănâncă astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională, potrivit Mediafax. În ce constă de fapt meniul unui astronaut?

În cultura populară, mâncarea astronauţilor e fie un lichid vâscos, fie o pilulă "magică" ce conţine numărul de calorii necesar pentru o zi.

Asta a fost cândva. În prezent lucrurile stau însă cu totul altfel. "Acum, mâncarea e mai mult cordon bleu, decât un amestec pus în blender", spune Maya Cooper, care face parte din echipa de specialişti responsabilă pentru alimentaţia astronauţilor.

Alimentele trimise în spaţiu trebuie să fie pline de vitamine, însă în acelaşi timp apetisante din punct de vedere vizual.

Astronauţii au nevoie să consume în jur de trei mii de calorii pe zi, întrucât fac multă gimnastică pentru a-şi menţine un tonus muscular bun.

Printre alimentele trimise în spaţiu se numără curry cu peşte indian, chiftele cu crab, brioşe cu ciocolată sau pandişpan cu lămâie.

Alimentele trimise în spaţiu trebuie să fie ferite de procesarea prin încălzire, care combinată cu depozitarea pe termen lung, poate afecta calităţile nutritive, din cauza pierderilor de vitamine.

De dieta astronauţilor NASA se ocupă specialiştii în nutriţie de la centrul Johnson Space Center, din Houston, potrivit CNN.

Maya Cooper declară că se încearcă obţinerea unui echilibru între crearea unui confort asemănător celui de acasă şi alimentele sănătoase.

"Am avut în meniu foarte multe alimente cu un gust foarte bun, însă în ultima perioadă am încercat să reducem cantitatea de sare din alimente. Deci, a fost nevoie să modificăm multe elemente, păstrând însă gustul şi aspectul care să amintească de mâncarea de acasă", declară ea.

Pe Staţia Spaţială Internaţională nu există frigidere, astfel că mâncarea trebuie stocată corespunzător, pentru a se evita degradarea acesteia. Alimentele sunt uscate prin îngheţare, apoi rehidratate în spaţiu.