
Ştiinţă
Marea Barieră de Corali riscă să ajungă o "groapă de gunoi"
marea_bariera_corali_risca_ajunga_groapa_gunoi.jpg

Organizaţia ecologistă atrage atenţia că "dacă nu se face nimic, Marea Barieră de Corali, unul dintre habitatele marine cele mai preţioase din lume, ar putea ajunge o groapă de gunoi şi o autostradă maritimă".
Pentru a evita introducerea sitului pe lista patrimoniului în pericol, Australia a decis în luna ianuarie interzicerea deversării de material de dragare.
Ecologiştii avertizează că aruncarea de material de dragare duce la degradarea sitului, asfixiind coralii şi algele, care alcătuiesc cea mai mare formaţiune vie din lume, pe care le lasă pradă elementelor toxice.
Raportul WWF arată că extinderea zonelor portuare în interiorul apelor de la Bariera de Corali, în urma căreia ar dispărea peste 50 de milioane de metri cubi de fund marin, ar periclita frumuseţea naturală a locurilor.
Ca să nu înscrie situl pe lista patrimoniului în pericol, UNESCO a dat termen Australiei până la 1 februarie să redacteze un raport cu măsurile pentru protejarea lui.
Australia susţine că a luat deja măsuri, interzicând dragarea de noi zone în afara porturilor timp de zece ani.
Corali "modificaţi genetic"
Pe de altă parte, cercetătorii australieni vor "amesteca" specii de corali din diferite zone climatice, într-un proces de "evoluţie asistată", pentru a vedea dacă astfel aceste fiinţe vor reuşi să se adapteze mai repede temperaturilor crescânde ale apei oceanului, informa recent The Guardian.
Un studiu folosind date colectate în ultimii zece ani a arătat că există "o probabilitate foarte mare" ca răspândirea coralilor să scadă sub 10% din nivelul actual, aceste animale urmând a fi înlocuite de bureţi şi alge, pe măsură ce temperaturile oceanice cresc.
Savanţii avertizează că nu se va putea evita creşterea temperaturii apei oceanului cu 1-2 grade Celsius, ţinând cont de nivelul actual al emisiilor de gaze cu efect de seră.
Marea Barieră de Corali a devenit sit protejat UNESCO în 1981 şi adăposteşte o uriaşă varietate de specii marine, într-un ecosistem unic.