Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noi informaţii despre "inima" nucleului Pământului

Cercetătorii chinezi şi cei americani au făcut o descoperire importantă despre nucleul Pământului. Astfel, savanţii au constatat că partea centrală a nucleului Terrei are la rândul ei o regiune distinctă în centrul său, potrivit unui articol publicat în revista Nature Geoscience. Experţii spun că datele obţinute indirect oferă noi informaţii despre ceea ce se află în mijlocul Pământului, informează BBC, preluat de Mediafax.

Cercetătorii nu pot fora în adâncime până la nucleul planetei, motiv pentru care structura şi compoziţia acestuia rămân într-o oarecare măsură un mister.

Savanţii au folosit ecouri generate de seisme, pentru a studia nucleul planetei, analizând modul în care se schimbă pe măsură ce străbat diversele straturi ale planetei.

"Undele ricoşează înainte şi înapoi de pe o parte a Terrei pe cealaltă parte", a spus profesorul Xiaodong Song, de la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign.

Aceste date sugerează că nucleul planetei, o regiune solidă care are mărimea comparabilă cu cea a Lunii, este alcătuit din două părţi.

Potrivit datelor obţinute din studierea undelor seismice, cristalele din partea interioară a nucleului sau "inima nucleului interior" sunt aliniate pe direcţia est-vest, adică sunt culcate pe o parte, dacă am privi nucleul de deasupra Polului Nord.

Cristalele din partea exterioară a nucleului planetei sunt aliniate pe direcţia nord-sud, adică sunt aşezate vertical, dacă ne-am uita din acelaşi punct de observaţie de deasupra Polului Nord.

Faptul că are cristale aliniate diferit sugerează că acestea s-au format în condiţii diferite şi că planeta ar fi suferit o schimbare dramatică în această perioadă.

Nucleul, care se află la peste cinci mii de kilometri adâncime a început să se solidifice în urmă cu circa un miliard de ani şi continuă să crească cu aproximativ 0,5 milimetri anual.

Alte studii sugerează o schimbare a câmpului magnetic al Terrei în urmă cu circa 500 de milioane de ani.