Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Paradoxul gemenilor", testat de NASA: doi astronauţi ar putea valida teoria lui Einstein

Doi gemeni astronauţi ai NASA vor fi subiectul unui experiment unic. Unul dintre ei va petrece un an de zile pe Staţia Spaţială Internaţională, în timp ce fratele său va rămâne pe Pământ. După un an, unul dintre ei va fi mai "tânăr" decât celălalt, potrivit The Guardian.

Amatorii filmelor Science Fiction au văzut ceva similar în filmul "Interstellar". După o călătorie îndelungată în spaţiu, personajul principal revine pe Pământ, unde fiica sa este acum mult mai bătrână decât el.

Ei bine, experimentul NASA nu va avea rezultate chiar atât de evidente. Şi totuşi, ceva se va întâmpla: unul dintre cei doi astronauţi gemeni va îmbătrâni într-un ritm mai lent decât fratele său.

Experimentul este unic în istorie, în condiţiile în care şansele să existe gemeni astronauţi sunt extrem de rare.

Scott şi Mark Kelly sunt gemeni identici, născuţi acum 51 de ani, la o diferenţă de şase minute unul faţă de celălalt.

Scott va sta un an în cosmos, mai exact la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, aceasta fiind cea mai lungă perioadă petrecută de un american în spaţiu. De obicei, misiunile la bordul ISS nu durează mai mult de şase luni.

Odată ajuns în spaţiu, timpul se va scurge altfel pentru Scott, adică mai lent faţă de fratele său, Mark, care va rămâne pe Terra. Diferenţa nu va fi uriaşă, de fapt nici nu va fi prea vizibilă, dar... va fi. Când va reveni pe Pământ după un an, Scott va fi îmbătrânit cu aproape trei milisecunde mai puţin decât fratele său.

Efectele dilatării timpului devin vizibile doar atunci când navele spaţiale călătoresc cu viteze apropiate de cea a luminii.

NASA va reuşi să realizeze ceea ce Albert Einstein şi alţi savanţi doar au visat, adică să demonstreze "paradoxul gemenilor", derivat din teoria relativităţii.

Oamenii de ştiinţă vor putea afla multe informaţii esenţiale despre efectele călătoriei în spaţiu asupra organismului uman, mai ales că acum vor putea să compare datele obţinute de la fratele geamăn care va fi stat un an în spaţiu cu cele obţinute de la celălalt rămas pe Pământ. E vorba de informaţii legate de reacţiile corpului omenesc la diferite fenomene, precum lipsa gravitaţiei şi nivelul ridicat de radiaţii.

Savanţii vor putea examina în detaliu problemele care apar după un zbor îndelungat în cosmos, cum ar fi atrofierea muşchilor sau problemele de vedere.

În plus, mostre de sânge şi urină vor fi comparate în oglindă, pentru a se vedea dacă ADN-ul lui Scott de exemplu suferă modificări în spaţiu.