Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eclipsă totală de Soare, vizibilă și din România

Pe 20 martie va avea loc o eclipsă totală de Soare, prima observabilă în Europa în ultimii 16 ani. Singurele zone populate de unde va putea fi observată cel mai aproape de punctul maxim sunt Insulele Feroe şi Svalbard.

În România, eclipsa va fi observabilă parţial, Soarele urmând să fie acoperit în proporţie de 50-60%. Durata eclipsei din acest an va fi de 2 minute şi 47 de secunde. Data coincide cu echinocţiul de primavară din emisfera nordică.

La Londra,  Soarele va fi acoperit în proporţie de 84 la sută la ora 8.45 GMT, iar în Glasgow, Aberdeen şi Edinburgh în proporţie de 94%.

Precedenta eclipsă totală de Soare a avut loc pe 11 august 1999, iar punctul maxim a fost în România, la Râmnicu Vâlcea.

O eclipsă solară totală are loc atunci când Luna se interpune între Pământ şi Soare, blocând lumina pentru un privitor dintr-un anumit punct de pe Terra. Imaginea strălucitoare a Soarelui este înlocuită timp de câteva minute de silueta întunecată a Lunii.

Totuşi, coroana Soarelui, mult mai strălucitoare decât Luna, rămâne vizibilă. Eclipsele totale sunt vizibile doar pe o fâşie îngustă de pe suprafaţa Pământului.

Următoarea eclipsă totală de Soare se va produce în anul 2026, pe 12 august.