Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(VIDEO) Misiune fără precedent: în jurul lumii, cu un avion solar

Avionul Solar Impulse 2, alimentat exclusiv cu energie solară, a decolat cu succes luni dimineaţă din Abu Dhabi şi a pornit într-o călătorie în jurul lumii, fără a folosi vreun alt tip de combustibil.

Aparatul de zbor este cu totul revoluţionar. Avionul nu foloseşte nici un fel de carburant şi este propulsat exclusiv cu energie solară.

Cei doi piloţi elveţieni, André Borschberg şi Bertrand Piccard, au efectuat ultimele verificări în timpul nopţii de duminică spre luni.

Decolarea din Abu Dhabi, prevăzută iniţial pentru sâmbătă, a fost întârziată din cauza vântului puternic.

André Borschberg a prezentat la BBC aparatul de zbor: "Este un avion care nu are nici un fel de combustibil la bord, nu face decât să capteze energie de la soare în fiecare zi, motiv pentru care poate zbura zi şi noapte. Aparatul foloseşte de asemenea o cantitate foarte mică de energie pentru a funcţiona şi de aceea putem zbura şi în timpul nopţii, folosind energie solară. Anvergura aripilor este cea a celui mai mare Boeing 747, pentru că în acest fel obţinem mai multe beneficii şi mai puţine pierderi, avem o eficienţă mai mare. Tot ce se află în acest avion este conceput să fie foarte eficient, pentru a reduce consumul de energie".

 

 

Călătoria în jurul lumii reprezintă încununarea celor 12 ani de cercetări ştiinţifice realizate de cei doi oameni de ştiinţă. Ei vor să transmită şi un mesaj politic cu conotaţii eco, întrucât vorbesc despre "un viitor curat" şi despre faptul că misiunea ar trebui să contribuie la lupta împotriva încălzirii globale.

Avionul Solar Impulse 2 (SI2) este propulsat cu ajutorul a peste 17 mii de celule solare care-i acoperă aripile. Aparatul de zbor are o greutate de 2,5 tone, cam cât un automobil 4x4, reprezentând mai puţin de 1% din greutatea unui avion Airbus A380.

În total, aparatul va parcurge 35 de mii de kilometri, cu o viteză ce-i drept modestă, între 50 şi 100 de kilometri pe oră, survolând două oceane, Pacific şi Atlantic. Călătoria în jurul lumii va dura cinci luni.