Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Experiment medical revoluţionar: amintiri plăcute, implantate în creierul unor şoareci

Cercetătorii francezi au reuşit să inducă amintiri false, dar plăcute, în creierul unor şoareci adormiţi, informează The Guardian. Acest lucru ar putea reprezenta un prim pas în găsirea unui posibil tratament anti-depresie.

E vorba de prima demonstraţie de manipulare a memoriei în timpul somnului.

Practic, cercetătorii au reuşit să implanteze în memoria şoarecilor sentimente pozitive despre un loc anume.

Acest lucru a determinat rozătoarele să caute locul respectiv când s-au trezit, în speranţa că vor primi o recompensă.

Oamenii de ştiinţă spun că descoperirea ar putea deschide calea găsirii unui nou tratament care să-i ajute pe pacienţi să scape de depresie sau de amintirile dureroase, adânc înrădăcinate în creier.

Karim Benchenane, neurologul care a coordonat experimentul la Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Paris precizează că "ideea este ca această unealtă să fie folosită pentru tratarea afecţiunilor post-traumatice".

Steve Ramirez, neurolog la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology (MIT), care lucrează şi el la manipularea amintirilor, descrie cercetarea colegilor francezi drept un "tour-de-force tehnic". El spune că în viitor va fi posibil ca această tehnologie să atenueze amintirile traumatizante ale oamenilor.

Cercetătorii au implantat doi electrozi în creierul şoarecilor, unul în regiunea hippocampusului (zona din creier asociată memoriei), iar al doilea în regiunea din creier asociată cu recompensa.

Experimentul i-ar putea ajuta pe oamenii de ştiinţă să folosească proceduri neinvazive pentru manipularea creierului uman. De exemplu, spun medicii, o investigaţie prin Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) ar putea fi utilizată pentru a identifica momentul exact în care unei persoane îi revine în minte o anumită amintire în timpul somnului.

Totuşi, cercetătorii francezi atrag atenţia că nu trebuie să ne grăbim şi să testăm descoperirea pe pacienţii cu tulburări de stres post-traumatic, pentru că tehnologia nu este încă suficient de bine pusă la punct.