Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(VIDEO) Secretul cameleonilor, dezvăluit. Cum îşi schimbă culoarea aceste animale?

video_secretul_cameleonilor_dezvaluit_cum_isi_schimba_culoarea_aceste_animale.jpg

Un nou studiu arată de ce îşi schimbă culoarea cameleonii.

Cercetătorii au reuşit să afle cum îşi schimbă culoarea cameleonii. Un studiu publicat în Nature Communications aduce o nouă perspectivă asupra subiectului.

Cameleonii sunt faimoşi pentru faptul că-şi pot schimba culoarea. Ce-i drept, nu sunt singurele fiinţe care pot face asta, ar mai fi de amintit aici calamarul şi caracatiţa.

Potrivit studiului publicat de Nature Communications, cameleonul îşi schimbă culoarea în mai puţin de câteva minute, datorită unor nanocristale aflate sub pielea sa.

Până acum, se ştia că un cameleon îşi schimbă culoarea pentru a se camufla în decor. Potrivit noilor descoperiri, însă, ideea nu prea stă în picioare.

Cercetătorii au făcut un experiment şi au descoperit că în realitate cameleonii capătă altă culoare mai degrabă pentru a-şi atrage partenerele sau atunci când văd un posibil rival. Asta înseamnă că un cameleon devine roşu de gelozie?

Culoarea se schimbă atunci când cameleonii îşi relaxează pielea. Această mişcare determină nanocristalele din piele să-şi schimbe forma, reflectând lumina, motiv pentru care animalul poate deveni din verde, galben sau chiar portocaliu.