Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Frankie, câinele care poate depista cancerul tiroidian

frankie_cainele_care_poate_depista_cancerul_tiroidian.jpg

Câinele Frankie, dresat să depisteze cancerul de tiroidă.

Un grup de cercetători din Arkansas a dresat un câine să detecteze cancerul tiroidian, mirosind mostrele de urină ale pacienţilor. Patrupedul are o acurateţe de aproape 90%, potrivit The Guardian.

Frankie este un ciobănesc german corcit cu o rasă necunoscută. Fost câine maidanez, el a fost salvat de pe o stradă din Arkansas, când era pui.

Acum, Frankie a devenit un adevărat specialist în detectarea cancerului tiroidian. El poate descoperi, cu o acurateţe de 88%, pacienţii cu tumori benigne.

Noul studiu urmează altuia potrivit căruia câinii pot fi dresaţi să facă diferenţa între probele de urină ale unor oameni sănătoşi şi cele ale unor pacienţi bolnavi de cancer.

"La început am fost cu toţii foarte sceptici, dar datele obţinute continuă să demonstreze că această metodă are un potenţial clinic remarcabil", spune Arny Ferrando, unul dintre cercetătorii Universităţii pentru Ştiinţe Medicale din Arkansas.

Timp de şase luni, savanţii l-au învăţat pe Frankie cum să facă diferenţa: i-au dat să miroase probe de sânge, ţesut şi urină de la pacienţi cu tumori cancerigene la tiroidă; câinele a fost dresat să se dea înapoi atunci când simte "mirosul" unei tumori benigne şi să se culce la pământ în cazul pacienţilor care prezintă carcinom tiroidian cu metastaze.

Ulterior, după ce a "învăţat" cum să depisteze cancerul, Frankie a fost pus din nou la încercare. Cercetătorii au comparat apoi "diagnosticul" pus de câine cu analizele medicale oficiale: Frankie a nimerit 30 de pacienţi din 34.

De altfel, specialiştii spun că simţul olfactiv al câinilor este de o sută de mii de ori mai dezvoltat decât cel al oamenilor.

Cazurile de cancer tiroidian s-au înmulţit la nivel mondial, chiar dacă rata mortalităţii a rămas stabilă de-a lungul anilor.

Rata diagnosticării a crescut în special în ţări precum Coreea de Sud, unde autorităţile au început programe de screening în masă.

În Statele Unite se estimează că vor exista sub două mii de decese anul acesta. Doi din trei bolnavi de cancer tiroidian au până în 55 de ani.

Vestea bună e că în forma lui cea mai frecventă, cancerul de tiroidă este unul dintre cele mai tratabile tipuri de cancer.