Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studiu: Homeopatia este inutilă. Ce pericole ascunde acest tratament alternativ?

studiu_homeopatia_este_inutila_ce_pericole_ascunde_acest_tratament_alternativ.jpg

Homeopatia este inutilă, arată un studiu australian.

O prestigioasă organizaţie de cercetare medicală din Australia a realizat un studiu din care reiese că "oamenii care aleg tratamentele homeopatice îşi pun sănătatea în pericol, dacă resping sau amână tratamentele medicale". Documentul arată că homeopatia este inutilă, informează The Guardian, preluat de Mediafax.

Homeopatia este inutilă în tratarea oricărei probleme de sănătate. O spune tranşant Consiliul Naţional pentru Sănătate şi Cercetări Medicale (National Health and Medical Research Council), cea mai importantă organizaţie de cercetare medicală din Australia. Instituţia a ajuns la această concluzie, după analizarea profundă a mai multor studii existente pe această temă.

Specialiştii în homeopatie cred că, în doze extrem de mici, substanţele toxice pentru organism pot să trateze persoanele care nu se simt bine.

Diluând aceste substanţe în apă sau alcool, amestecul rezultat reţine o "amintire" a substanţei originale, care declanşează un răspuns de vindecare din partea organismului. Nimic mai fals, spun cercetătorii australieni, care au compilat peste 200 de articole pe această temă.

Consiliul "concluzionează că nu există nici o problemă de sănătate în cazul căreia sunt disponibile dovezi de încredere că homeopatia funcţionează".

"Oamenii care aleg homeopatia îşi pot pune sănătatea în pericol, dacă resping sau amână tratamente pentru care există dovezi clare referitoare la eficienţă şi siguranţă", arată raportul cercetătorilor australieni.

O companie independentă a evaluat studiile şi dovezile privind rezultatele acestui tip de terapie pentru a preveni acuzaţiile de părtinire.

Preşedintele Comitetului de lucru privind homeopatia din cadrul Consiliului, profesorul Paul Glasziou, speră ca asiguratorii privaţi să înceteze să mai ofere reduceri pentru tratamentele homeopatice.

"Vor exista grupuri de oameni care nu vor lua în considerare acest raport şi vor spune că totul este o conspiraţie a elitelor. Dar sperăm că vor fi foarte mulţi oameni raţionali, care se vor gândi mai bine referitor la vânzarea, utilizarea şi subvenţionarea acestor substanţe", spune el.

Unele studii au ajuns la concluzia că homeopatia este eficientă, însă calitatea acelor studii era slabă, iar numărul participanţilor era insuficient pentru a susţine ideea că homeopatia funcţionează mai bine decât o pastilă cu zahăr, potrivit raportului citat.

Homeopatia este o formă de medicină alternativă care-şi propune să ajute organismul să se vindece singur, pe baza unor preparate foarte diluate.