Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Studiu: "Hormonul iubirii" face câinele cel mai bun prieten al omului

V-aţi întrebat vreodată de ce este câinele cel mai bun prieten al omului? Un nou studiu australian demonstrează că aceste patrupede găsesc mai uşor "recompensele" ascunse de stăpân, dacă li se administrează oxitocină, cunoscută ca hormonul fericirii sau al iubirii, potrivit news.discovery.com, care citează abc science online.

Dacă aveţi un câine care face tot ce-i comandaţi, ar trebui să ştiţi că supuşenia lui s-ar putea să n-aibă nimic de-a face cu şarmul dvs. personal sau cu abilitatea de a vă impune. De vină ar putea fi nivelul de oxitocină, cunoscut ca hormonul fericirii.

La oameni, oxitocina este hormonul care creează legătura afectivă dintre mamă şi bebeluş. De asemenea, este o substanţă chimică din creier care creşte abilitatea omului de a înţelege emoţiile şi de a rezolva problemele sociale.

Noul studiu realizat de cercetători de la Universitatea Monash din Australia arată că hormonul fericirii este responsabil şi pentru legătura care se formează între un om şi câinele său.

De exemplu, dacă un om mângâie sau îi vorbeşte unui câine timp de trei minute, creşte nivelul de oxitocină din sângele amândurora. Potrivit studiilor, cu cât stăpânul se simte mai apropiat de câinele său, cu atât va apărea un nivel mai mare de oxitocină în urina persoanei respective.

Cercetătorii au făcut un experiment: au luat 31 de câini masculi şi tot atâtea femele, cărora le-au administrat fie oxitocină, fie o substanţă salină placebo, deci fără nici un efect clinic dovedit. Ulterior, au pus animalele să urmeze indicaţiile care le-ar fi condus către mici recompense ascunse de realizatorii studiului.

Oxitocina le-a fost administrată câinilor cu un spray nazal, pentru a ajunge cât mai uşor la creier.

Rezultatele experimentului arată că animalele care au primit oxitocină au avut performanţe mai bune decât celelalte. Mai mult decât atât, efectele au persistat timp de două săptămâni după teste.

Studii precedente au demonstrat că de fapt câinii sunt mai pricepuţi decât strămoşii lor lupi în a interpreta indiciile oferite de om pentru a găsi micile bunătăţi ascunse de aceştia.

Ipoteza avansată de cercetători este că la un moment dat în cursul procesului domesticirii, s-a întâmplat ceva în creierul câinelui, care i-a permis acestuia să înţeleagă mai bine indiciile omului. Experţii sugerează că responsabilă pentru aceste evoluţii este oxitocina.

Oamenii de ştiinţă vor acum să facă acelaşi experiment pe lupi.