
Ştiinţă
Cum s-a schimbat lumea într-un an de epidemie Ebola?
default.png

Cea mai simplă atingere umană-o strângere de mână sau o îmbrăţişare-a fost descurajată în Sierra Leone, Guineea şi Liberia, după izbucnirea epidemiei de Ebola.
În plus, Liberia a renunţat la salutul său tradiţional, care presupunea pocnirea reciprocă a degetelor.
Obiceiurile funerare s-au schimbat şi ele. Ceremoniile tradiţionale de înhumare, precum spălarea trupului celui decedat, au fost interzise.
Impactul pe termen lung al distrugerii tradiţiilor umane adânc înrădăcinate nu este cunoscut încă. Psihologii sunt îngrijoraţi că oamenii nu vor renunţa uşor la suspiciunile că alte persoane ar putea fi purtătoare ale virusului Ebola.
Pe măsură ce criza s-a adâncit, Sierra Leone, Liberia şi Guineea şi-au închis şcolile. O întreagă generaţie de copii a pierdut aproximativ şase luni de studii.
Organizaţia Global Business Coalition for Education sugerează că până la cinci milioane de copii nu au putut urma cursurile. În cazul multora dintre ei, şansele de a se întoarce la şcoală sunt mici. Riscul ca aceşti copii să fie obligaţi să muncească este în creştere, întrucât familiile se bazează pe membrii rămaşi în viaţă, pentru a procura hrană.
Şi totuşi, în timp, epidemia a fost domolită. Unii experţi cred că au ajutat vaccinurile şi medicamentele experimentale, testate pe pacienţi.
Imunizarea s-a făcut în ţările cele mai afectate şi a fost prima dată când medicina experimentală a fost folosită la o asemenea scară.
Cei mai mulţi cercetători sunt însă de acord că nu medicamentele sau inovaţiile au redus numărul victimelor. Voluntarii locali au mers din casă în casă, pentru a explica boala sau au îngropat cadavrele în cele mai sigure moduri cu putinţă, ceea ce a fost crucial pentru oprirea răspândirii virusului.
Unii oameni de ştiinţă susţin însă că există posibilitatea ca virusul să nu dispară.
Bilanţul Ebola a ajuns la zece mii de morţi, după un an de epidemie. Potrivit UNICEF, până în prezent, peste 16 mii de copii din întreaga lume şi-au pierdut unul sau ambii părinţi, din cauza acestui virus.