Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cercetătorii au descoperit cum s-a format Luna

Simulări recente ar demonstra că Luna s-a format în urma ciocnirii Pământului cu o planetă-soră foarte asemănătoare. Noul studiu a fost publicat în revista Nature, citată de Le Figaro.

O dilemă sâcâitoare pare să-şi fi găsit în sfârşit răspunsul, scriu cei de la prestigioasa revistă Nature.

O teorie anterioară, avansată prima oară în anii '70 sugera că Luna s-a format din rămăşiţele împrăştiate în urma impactului dintre Terra şi o planetă de dimensiunea lui Marte, acum 4,5 miliarde de ani.

Astrofizicianul Hagai Perets, de la Institutul Israelian pentru Tehnologie din Haifa a realizat împreună cu echipa sa o simulare a formării Sistemului Solar.

Ei au descoperit că în cazul a 20% până la 40% dintre coliziuni, cele două planete sunt similare. Cu alte cuvinte, corpul ceresc care a lovit Terra acum patru miliarde şi jumătate de ani a fost o planetă foarte asemănătoare Pământului.

Cele două planete ar fi fost într-o mare măsură similare, datorită faptului că se aflau la distanţă asemănătoare faţă de Soare, ceea ce înseamnă că s-au format din acelaşi tip de material proto-planetar.

"Terra şi Luna nu sunt surori gemene care s-au născut din aceeaşi planetă, ci sunt surori în sensul că au crescut în acelaşi mediu", explică Perets.