Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Inovaţia care ar putea schimba viaţa bolnavilor de diabet

Cercetătorii francezi din Strasbourg au creat pancreasul bioartificial. Cu ajutorul acestuia, pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să-şi injecteze insulină. Primele teste pe oameni vor avea loc la începutul anului 2016, potrivit AFP.

E vorba de un dispozitiv sub forma unui disc foarte subţire din polimeri, puţin mai mare decât un CD.

Implantat în abdomen, pancreasul bioartificial ar putea schimba vieţile a milioane de persoane diabetice dependente de insulină.

Acest proiect ce ar urma să fie aplicat pe scară largă după anul 2020 "generează multe speranţe şi aşteptări" în rândul a peste 25 milioane de persoane care suferă de diabet de tipul unu la nivel mondial.

Discul din polimeri va fi implantat în abdomen, în timpul unei scurte intervenţii chirurgicale şi trebuie să fie înlocuit la fiecare patru-şase ani.

La interior, celulele pancreatice vor fi reînnoite, printr-o injecţie subcutanată, la fiecare 6-12 luni. Această frecvenţă este mult mai convenabilă pentru bolnavii de diabet, care sunt nevoiţi în prezent să se injecteze cu insulină de mai multe ori în fiecare zi.

Crearea acestei membrane a însemnat peste 20 de ani de cercetări ştiinţifice şi o finanţare de şase milioane de euro.

După testele pe animale, va urma un experiment pe 16 pacienţi umani voluntari, la sfârşitul anului viitor sau începutul anului 2016, în oraşele Montpellier şi Oxford. Primele rezultate vor fi disponibile la sfârşitul anului 2017.

În 2010, au fost înregistrate 1.850 de cazuri noi de diabet, în fiecare lună, în Europa, adică de şase ori mai mult faţă de anii '90.

Din motive deocamdată necunoscute, diabetul se declanşează tot mai devreme: dacă în urmă cu câţiva ani, vârsta medie de apariţie a bolii era de 5-15 ani, în prezent, diabetul apare în medie între naştere şi vârsta de cinci ani.