Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Metoda cea mai simplă de prevenire a maladiei Alzheimer

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cambridge au descoperit o metodă pe cât de simplă, pe atât de eficientă pentru prevenirea maladiei Alzheimer. Ei susţin că plimbările pe jos, cu durate de 20 de minute, de trei ori pe săptămână, reduc considerabil riscul de declanşare a bolii, potrivit publicaţiei Daily Mail, citate de Mediafax.

Simpla coborâre din autobuz cu o staţie mai devreme şi mersul pe jos până acasă ar putea preveni maladia Alzheimer, cred savanţii britanici.

O treime dintre cazurile de Alzheimer e cauzată de factori ce ţin de stilul de viaţă, precum sedentarismul, obezitatea, fumatul, hipertensiunea şi educaţia precară.

Dintre toţi aceşti factori, lipsa exerciţiilor fizice este privită ca fiind cea mai importantă cauză de declanşare a maladiei Alzheimer.

Cercetătorii cred că exerciţiile fizice asigură un flux constant de sânge bogat în oxigen către creier. Cu o condiţie: să fie practicate regulat. În acest fel, se previne crearea plăcilor proteice, depozite de proteine din creier, care declanşează boala.

În Marea Britanie sunt aproximativ 850 de mii de persoane diagnosticate cu demenţă, inclusiv cu Alzheimer, însă numărul lor se va dubla până în 2050, în contextul fenomenului de îmbătrânire a populaţiei.

În România, statisticile nu sunt foarte clare: există între 270 de mii şi cinci sute de mii de bolnavi de Alzheimer.

Nu există deocamdată nici un tratament contra maladiei, dar ea ar putea fi prevenită.

Medicii britanici le recomandă adulţilor să practice exerciţii fizice, inclusiv grădinărit şi activităţi casnice, minimum două ore şi jumătate pe săptămână.

Cercetătorii cred că dacă o persoană începe să practice regulat exerciţii fizice, ea are apoi tendinţa să mănânce mai sănătos şi chiar să renunţe la fumat, reducându-şi riscul de demenţă.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, unul din cinci cazuri analizate a fost cauzat de lipsa exerciţiilor fizice.

Maladia Alzheimer este cea mai întâlnită formă de demenţă. Statisticile arată că un adult de peste 65 de ani din trei va dezvolta demenţă.