Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Crater uriaş, apărut peste noapte în Siberia. Teoriile inedite ale experţilor

Un crater gigantic, cu un diametru de 80 de metri s-a format brusc în Siberia, într-o provincie al cărei nume se traduce "capătul lumii". Oamenii de ştiinţă s-au deplasat urgent în regiune, ca să cerceteze acest fenomen misterios, potrivit dailymail.co.uk, preluat de Mediafax.

Fotografiile realizate din avion arată o groapă uriaşă, aproape perfect cilindrică, având diametrul de 80 de metri.

Craterul de mari dimensiuni format subit în nordul Siberiei se află într-o regiune bogată în gaze naturale.

O echipă de oameni de ştiinţă a fost trimisă în zonă, pentru a afla ce anume ar fi putut cauza misterioasa groapă din pământ.

Cauzele producerii acestui fenomen în Peninsula Iamal sunt deocamdată necunoscute.

Asta nu-i împiedică însă pe internauţii ruşi să lanseze o serie de speculaţii, potrivit cărora craterul uriaş ar indica "locul de aterizare al unei nave extraterestre".

Un expert rus crede însă că explicaţia cea mai probabilă are legătură cu fenomenul de încălzire globală, care eliberează în aer gazele naturale de suprafaţă, care explodează în atmosferă ca "dopul unei sticle de şampanie".

Experţii spun că zonele întunecate ce formează inelul intern al craterului indică "arsuri severe", care au pârjolit marginile acestuia.

Nu toată lumea e de acord cu această teorie. Unii spun că uriaşa groapă a apărut în urma impactului cu un meteorit, ipoteză respinsă însă de autorităţi.

Singurul lucru cert până la ora actuală este că solul din jurul gropii pare să fi fost aruncat din interiorul craterului spre exterior, formând o gaură suficient de mare prin care pot să zboare mai multe elicoptere, potrivit cotidianului The Siberian Times.

Expediţia ştiinţifică va recolta eşantioane de sol, aer şi apă de la faţa locului. Cercetătorii vor fi însoţiţi de un specialist de la Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă.

O expertă de la Centrul de cercetări ştiinţifice subarctice crede că acel crater s-a format în urma amestecului de apă, sare şi gaze naturale, care au generat o explozie subterană, în urma încălzirii globale. Gazele acumulate în gheaţă s-au amestecat cu nisip, sub scoarţă, apoi cu sare. În urmă cu zece mii de ani, acea zonă era un fund de mare.

Foto: siberiantimes.com

Foto: siberiantimes.com