Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oamenii de ştiinţă avertizează: o nouă extincţie în masă a început deja

Cea de-a şasea extincţie în masă a început deja, avertizează oamenii de ştiinţă. Din cauza comportamentului uman, au dispărut 320 de specii, fenomen ce ameninţă biodiversitatea planetei şi chiar specia umană, potrivit unor savanţi citaţi de publicaţia britanică Daily Mail.

Nu e un scenariu de film de mâna a doua, deşi scepticii ar putea fi tentaţi să creadă asta. Într-un articol publicat în revista Science, o echipă internaţională de cercetători avertizează că dacă extincţiile anterioare au fost produse de transformări planetare naturale sau ciocniri catastrofale cu asteroizi, fenomenul din prezent este influenţat de activitatea omului.

Începând cu anul 1500, au dispărut peste 320 de vertebrate terestre, iar populaţia speciilor rămase a cunoscut un declin de 25%, situaţie similară pentru speciile de nevertebrate.

În rândul nevertebratelor, se estimează că între 16 şi 33% dintre specii sunt ameninţate sau puse în pericol la nivel global.

Cea mai mare rată a declinului o înregistrează animalele mari, precum elefanţii, rinocerii sau urşii polari.

Asta se întâmplă pentru că animalele mai mari au o rată mai mică a creşterii populaţiei, mai puţini urmaşi şi au nevoie de zone de habitat mai extinse. De asemenea, ele sunt vânate frecvent de oameni pentru carnea lor.

Cercetătorii subliniază că acolo unde creşte numărul de oameni, scade numărul de animale, mai puţin cel al rozătoarelor, care dimpotrivă, se înmulţesc. Acest lucru face ca numărul de agenţi patogeni să crească odată cu riscul transmiterii bolilor.

Totodată, populaţia umană s-a dublat în ultimii 35 de ani, în timp ce numărul speciilor de nevertebrate, precum fluturii, păianjenii şi viermii a scăzut aproape la jumătate.

Savanţii spun că extincţia este determinată în special de pierderea habitatului, prin procesul de urbanizare accelerată şi de schimbările climatice globale.

Ultima extincţie în masă a fost cea din Cretacic, cu 66 de milioane de ani în urmă, când dinozaurii au dispărut după ciocnirea Pământului cu un asteroid.