Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Teorie insolită privind cauza dispariţiei dinozaurilor

Dinozaurii au dispărut de pe Pământ din cauza unui ghinion colosal. La această concluzie au ajuns cei mai de seamă paleontologi ai lumii, care au publicat un studiu în revista de specialitate Biological Reviews.

Pe scurt, dinozaurii au fost nişte creaturi ghinioniste, potrivit unui paleontolog de la Universitatea din Edinburgh.

Cu siguranţă că ei au fost ucişi de un asteroid gigantic, de zece kilometri, care a căzut în Mexico. Întâmplarea face că în perioada în care Pământul a fost lovit de imensul bolovan, viaţa creaturilor preistorice era deja destul de grea, din cauza pierderii diversităţii ecosistemelor.

Cercetătorii au descoperit că în anii dinaintea impactului cu asteroidul, planeta era răvăşită de erupţii vulcanice şi schimbări extreme de temperatură, precum şi modificări ale nivelului mărilor.

Cu alte cuvinte, dinozaurii erau deja extrem de vulnerabili şi nu mai aveau puterea de a face faţă impactului cu un meteorit.

Populaţia de animale preistorice era aşadar decimată, iar numărul animalelor mari, în special al celor erbivore s-a redus dramatic. Acest lucru a fragilizat întregul ecosistem al dinozaurilor, spun experţii.

Cu alte cuvinte, dacă impactul cu meteoritul s-ar fi produs cu câteva milioane de ani înainte, când fauna era mult mai diversificată sau la câteva milioane de ani mai târziu, când animalele ar fi avut şansa de a-şi reveni, aşa cum mai făcuseră de atâtea ori de-a lungul istoriei, atunci probabil că dinozaurii nu ar fi dispărut. Dar cum impactul cu asteroidul a avut efecte dezastruoase, între care producerea unor tsunami-uri, cutremure, incendii, variaţii bruşte de temperatură, regatul deja slăbit al dinozaurilor nu a avut nici o şansă de supravieţuire.

Singurii dinozauri care au supravieţuit au fost cei care au putut zbura şi care au devenit ulterior păsările de astăzi.

În concluzie, potrivit paleontologilor, asteroidul gigantic nu doar că a lovit Pământul, dar a făcut-o în cel mai prost moment posibil.