Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prima impresie contează? Ce spun experţii despre trăsăturile faciale surprinse în poze

Dacă sunteţi genul căruia îi place să apară în poze, ar fi bine să vă gândiţi de două ori înainte de a vă lăsa fotografiaţi. Trăsăturile faciale surprinse în poze sunt importante pentru a crea o bună primă impresie unei persoane, arată un studiu citat de Daily Mail.

Când un om priveşte chipul altei persoane într-o fotografie, îşi formează imediat o impresie despre caracterul acesteia din urmă. De exemplu, dacă este prietenoasă, de încredere sau competentă, potrivit studiului realizat de cercetătorii din York, Anglia.

Chiar dacă nu e clar cât de corecte sunt, aceste prime impresii pot influenţa comportamentul ulterior. De pildă, judecăţi în ceea ce priveşte competenţele bazate pe imagini faciale pot prezice, de ce nu, rezultatele alegerilor.

Micile modificări în dimensiunea feţei pot face ca persoana dintr-o poză să pară mai de încredere, dominantă şi atractivă.

Noul studiu arată că e posibil să fie prezise cu acurateţe primele impresii, luând în calcul trăsături fizice faciale din poze de zi cu zi, precum cele publicate pe reţele de socializare.

Impresiile pe care le creăm prin imagini ale chipurilor noastre ("avataruri" sau "selfie-uri") devin din ce în ce mai importante într-o lume în care se pune foarte mult accentul pe online, oamenii ajungând să se cunoască mai degrabă virtual decât faţă în faţă, spun cercetătorii.

Echipa de experţi a ales fotografii obişnuite de pe diverse site-uri şi a analizat trăsăturile fizice faciale, pentru a dezvolta un model ce ar putea prezice în mod corect primele impresii.

Fiecare dintre cele o mie de chipuri a fost descris în termenii a 65 de trăsături diferite, precum "dimensiunea ochilor" sau "lăţimea sprâncenelor".

Primele impresii sunt create de trei factori distincţi: accesibilitate ("Vor să mă ajute sau să mă rănească?"), influenţă ("Pot să mă ajute sau să mă rănească?") şi tinereţe-atractivitate (poate reprezenta fie un bun partener romantic, fie un rival).