Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Indieni izolaţi intră în contact cu lumea exterioară, în Brazilia

Imagini inedite cu un grup de indieni izolaţi, care au intrat în contact cu lumea exterioară, au fost publicate în Brazilia. Câţiva indigeni şi-au făcut curaj şi au ieşit din pădurea amazoniană, pentru a intra în contact paşnic cu alţi indieni, de această dată adaptaţi civilizaţiei, din nordul Braziliei.

Complet dezbrăcaţi, singurul articol "vestimentar" fiind o curea la brâu, înarmaţi cu arcuri şi săgeţi, indienii au făcut un pas riscant: au intrat în contact cu civilizaţia, lucru care riscă să-i coste chiar viaţa. Nu din cauza vreunui război cu oamenii de pe cealaltă parte a fluviului Envira, de la graniţa Braziliei cu Peru, ci pur şi simplu pentru că sunt expuşi bolilor pe care nu le-au mai avut niciodată şi faţă de care nu au apucat să dezvolte imunitate.

O scenă arată momentul în care un indian cu haine pe el întinde un ciorchine de banane către doi indieni izolaţi, complet goi şi vizibil agitaţi.

Cercetătorii cred că indienii izolaţi au trecut graniţa cu Peru, din cauza tăietorilor ilegali de lemne şi a traficanţilor de droguri. Ei au traversat fluviul în căutare de arme şi aliaţi, potrivit unui martor.

Indienii izolaţi ar fi fost atacaţi de ne-indigeni, iar mulţi au murit, după ce au făcut gripă şi difterie.

Unii dintre ei au primit medicamente de la agenţiile guvernamentale braziliene, pentru a-şi trata răceala.

Unele organizaţii internaţionale avertizează însă că intrarea în contact cu lumea civilizată nu e neapărat un lucru bun. Indienii izolaţi sunt extrem de vulnerabili în faţa bolilor omului modern şi o simplă gripă i-ar putea chiar ucide.

Nu de puţine ori, în trecut, populaţiile indigene foarte izolate au avut de suferit după ce s-au apropiat de civilizaţie. Circa jumătate din populaţia unui astfel de trib poate să moară în cel mult un an, dacă face gripă sau pojar, avertizează organizaţia Survival International.

Faptul că aceşti indieni au primit medicamente şi tratament adecvat împotriva unei răceli poate fi un lucru bun, la prima vedere. În realitate, însă, potrivit unor experţi, tocmai acest contact le-ar putea fi fatal.