Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Invenţia insolită care "va salva oceanele": sticla comestibilă

Trei studenţi din Londra au inventat sticla comestibilă. E vorba de un ambalaj compus în special din apă şi clorură de calciu. Invenţia ar putea ajuta la reducerea poluării oceanelor şi mărilor cu PET-uri.

Sticla comestibilă pleacă de la o invenţie mai veche ce arată ca o bulă gelatinoasă. Gurile rele spun că seamănă cu o meduză, alţii chiar cu un implant mamar şi că nu are cine ştie ce gust.

Pe Internet circulă deja diverse filmuleţe, în care unii tineri ne arată cum se prepară sticla comestibilă.

Pe scurt, ideea sticlei comestibile are la bază o bulă îngheţată de apă, scufundată în soluţie de clorură de calciu, care formează un strat gelatinos. Rezultatul este introdus apoi în altă soluţie făcută din extract de alge brune, care adaugă un al doilea strat protector.

Ideea a venit unui grup de trei studenţi de la Imperial College din Londra. Obiectivul e de a reduce poluarea mărilor şi oceanelor. Nu de alta, dar zece milioane de tone de deşeuri, în special din plastic, ajung anual în apa mărilor, potrivit Comisiei Europene. În anumite zone din Oceanul Atlantic şi Pacific, putem vorbi chiar de apariţia unui nou continent: continentul de plastic. De vină sunt cele 50 de miliarde de PET-uri produse în fiecare an la nivel mondial.

Deocamdată, interesul pentru sticla comestibilă e destul de scăzut. Puţini producători de băuturi sau alimente s-au arătat dispuşi să colaboreze cu cei trei studenţi, pentru a dezvolta tehnologia pusă la punct de ei.

Nici o problemă, spun inventatorii, reţeta va fi pusă pe Internet. Astfel, în curând, cine are la dispoziţie două ore libere şi câţiva bănuţi de cheltuit îşi poate face singur, în propria bucătărie, o sticlă comestibilă.