Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Premiera unui documentar 3D unic în istoria cinematografiei

Premiera filmului documentar "Deepsea Challenge", realizat de regizorul canadian James Cameron a avut loc la New York. Filmul prezintă scufundarea cineastului în cel mai adânc loc de pe Pământ, Groapa Marianelor, situată în Oceanul Pacific.

"E incredibil, ai crede că eşti pe Lună!". Iată ce a exclamat James Cameron când a ajuns în punctul cu cea mai mare adâncime din Groapa Marianelor. Un loc atât de adânc, încât ar încăpea tot Everestul în el şi încă ar mai rămâne vreo două mii de metri.

Filmul prezintă toate etapele de pregătire a expediţiei din martie 2012: de la visul din copilărie al lui James Cameron, la construirea submarinului ultratehnologizat şi până la expediţia propriu-zisă.

Submarinul lung de opt metri, denumit Deepsea Challenger, era înzestrat cu o cameră de filmat 3D şi cu proiectoare puternice, capabile să lumineze fundul oceanic, unde razele de lumină nu ajung niciodată.

Submersibilul care a necesitat opt ani de cercetări ştiinţifice este capabil să reziste la presiuni uriaşe. Cineastul canadian a făcut yoga şi jogging în fiecare zi, în ultimele luni, pentru a se pregăti pentru această misiune pe fundul Oceanului Pacific.

Canadianul a petrecut sub apă trei ore, izolat de restul lumii, timp în care a filmat imagini spectaculoase şi a recoltat diverse specimene care sunt studiate în prezent de experţii în biologie şi geologie.

James Cameron nu este singurul om care atinge Groapa Marianelor, dar e primul care ajunge acolo singur. Precedentul record de scufundare submarină data din anul 1960, când americanul Don Walsh şi elveţianul Jacques Piccard au coborât în acel punct şi au atins scoarţa terestră la adâncimea de 10.916 metri. Cei doi exploratori au rămas atunci doar 20 de minute în acel loc, în care nu au reuşit să vadă mai nimic, din cauza sedimentelor de pe fundul oceanului.

Revenind la documentarul lui James Cameron, filmul durează o oră şi jumătate şi a fost realizat în colaborare cu National Geographic.

Regizorul în vârstă de 59 de ani are deja la activ 72 de scufundări, dintre care 12 au fost realizate în timpul filmărilor pentru "Titanic".

De altfel, James Cameron este considerat un expert în domeniul filmărilor care folosesc tehnologii revoluţionare. Dovadă sunt lungmetrajele "Terminator 2", "Avatar" şi "Titanic", ce conţin efecte speciale impresionante şi o calitate deosebită a imaginii. Nu întâmplător, ultimele două au devenit filmele cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei.