Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premieră în istoria spaţială: sonda Rosetta a ajuns în apropierea cometei Ciuri

După zece ani de voiaj prin sistemul solar, sonda europeană Rosetta şi-a atins primul obiectiv, acela de a se apropia la doar o sută de kilometri de cometa Ciuriumov-Gherasimenko. Manevrele de apropiere au fost transmise în direct de la Darmstadt, unde se află centrul de control al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), pe contul Twitter al misiunii Rosetta.

Rosetta s-a stabilizat la o sută de kilometri distanţă de cometa botezată Ciuri.

În zilele ce vin, sonda europeană se va pune pe orbită în jurul acestui corp celest ce are un diametru de 4 kilometri şi e format în mare parte din gheaţă "foarte murdară", spun specialiştii.

Odată pe orbita acestei comete, Rosetta se va apropia la doar zece kilometri altitudine şi va încerca să lanseze pe Ciuri un mic modul, un robot de doar o sută de kilograme greutate, pe nume Philae.

Delicata operaţiune este programată pe 11 noiembrie. Până atunci, Rosetta şi Ciuri se vor deplasa împreună. Cu cât se vor apropia de Soare, cu atât mai mult componentele cometei, adică gheaţa, se vor transforma în vapori de apă şi praf. Rosetta va studia acest fenomen îndeaproape, graţie celor 11 instrumente ştiinţifice pe care le are la bordul său.

E pentru prima dată că omul încearcă să însoţească o cometă în cursa ei prin sistemul solar. O aventură programată să dureze până în decembrie anul viitor.

 

O călătorie de un deceniu

 

Ca să-şi atingă obiectivul aflat la o jumătate de miliard de kilometri distanţă de noi, Rosetta a plecat de pe Pământ acum un deceniu şi a parcurs circa şase miliarde şi jumătate de kilometri până în apropierea lui Ciuri, o cometă pe care specialiştii estimează că ar exista vestigii din primele momente ale formării sistemului nostru solar, acum aproape cinci miliarde de ani.

Precizia necesară pentru realizarea acestei misiuni depăşeşte imaginaţia. Ziarul Le Figaro compară acest lucru astfel: "E ca şi cum ai lansa de la Paris un fir de praf în aer spre un fir de nisip care zboară repede la un kilometru altitudine în speranţa ca respectivele grăunţe să se întâlnească deasupra New York-ului". Această precizie necesară face de altfel ca bugetul misiunii Rosetta să se ridice la aproape un miliard şi jumătate de euro!

Înainte de a ajunge în apropierea lui Ciuri, Rosetta a făcut o serie de manevre destinate să-i dea viteză suficientă, 55 de mii km/h! E şi motivul pentru care Rosetta a făcut din 2004 şi până acum de mai multe ori înconjurul Soarelui şi s-a apropiat de mai multe ori de Pământ şi de Marte, ca să profite de gravitaţia acestora.

În iunie 2011, Rosetta s-a îndepărtat însă aşa de mult de Soare, că panourile sale solare nu mai primeau destulă lumină. Cercetătorii au decis atunci să pună sonda în hibernare timp de 30 de luni, o procedură inedită şi riscantă, dar care a dat roade, Rosetta "s-a trezit", cum era prevăzut, în ianuarie anul acesta, ca să-şi facă treaba mai departe.

Cometa Ciuri, de fapt Ciuriumov-Gherasimenko, după numele astronomilor ucraineni care au descoperit-o în 1969, face parte din familia cometelor lui Jupiter. Cea mai mare planetă a sistemului nostru solar este cea care controlează orbita elipitică a lui Ciuri în jurul Soarelui.

UPDATE: