Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comicii sunt adevăraţii depresivi?

regele_pescar.jpg

Robin Williams in "Regele pescar"

Sinuciderea actorului Robin Williams a fost pretextul ideal pentru deschiderea unui alt subiect din cutia Pandorei : de ce nu luăm la timp în seamă depresiile celorlalţi...Răspunsul cel mai simplu este că ele se ascund de obicei sub măşti dincolo de care pot fi imposibil de ghicit. Cine să-şi închipuie că un actor care a făcut carieră în comedie este de fapt un depresiv şi un om profund rănit? Psihologii au cercetat deja legătura şi au ajuns la concluzia că, paradoxal, tocmai comicii sunt cei mai expuşi.

„Nu trebuie să fii un geniu ca să-ţi dai seama că artiştii comici sunt un pic săriţi de pe fix”, spunea artista Susan Murray în răspunsul la un chestionar al psihologilor care încercau să vadă legătura între depresii şi comedianţi. Şi Kenneth Williams spunea că „toţi comicii sunt persoane profund depresive, maniaco depresive...şi se folosesc de faţada comediei pentru a ascunde acest lucru”. De-a lungul timpului, mulţi actori de comedie au recunoscut public că se confruntă cu probleme psihice importante : Peter Cook, John Cheese, Jim Carrey, David Williams şi chiar Robin Williams au vorbit despre depresiile şi demonii lor lăuntrici. La fel ca Robin Williams, mulţi artişti au încercat sau chiar au reuşit să se sinucidă : Lenny Bruce, comic de stand-up, a murit din cauza unei supradoze, Richard Pryor a încercat să se sinucidă dându-și foc, John Belushi și Chris Farley, actori în 'Saturday Night Live', au murit și ei în urma unor supradoze.

Un articol publicat la începutul acestui an în British Journal of Psychiatry arăta că umoriștii au multe trăsături de caracter specifice profilului psihotic, cum ar fi introversiunea sau impulsivitatea. „Am descoperit că artiştii comici au un profit al personalităţii destul de neobişnuit, contradictoriu...Pe de-o parte mulţi sunt introvertiţi, depresivi, pe de altă parte sunt extrovertiţi şi maniaci. Poate că actul comic – latura extrovertită – este modul lor de a lupta cu latura depresivă. Desigur că acest lucru nu se întâmplă cu toţii actorii de comedie”, a declarat la BBC profesorul Gordon Claridge de la departamentul de psihologie experimentală al Universităţii din Oxford. 

Frecvența depresiei la comici este totuşi greu de verificat şi demonstrat din punct de vedere științific, chiar dacă pare a se confirma în realitate prin cazurile unor comici celebri. Profesorul de psihologie Peter McGraw, specializat în studierea umorului, consideră că imaginea comicului tulburat psihic se datorează în primul rând faptului că, pentru a-i face pe oameni să râdă, comicul de stand-up trebuie să își dezvăluie slăbiciunile și să se prezinte în situații stânjenitoare.

Doctorul Nick Mcguaire de la clinica de psihiatirie a Universităţii din Southhampton are altă teorie : « pentru aceşti oameni să-i facă pe oameni să râdă şi să se facă plăcuţi celorlalţi e o cale spre a reduce impactul emoţiilor negative...Din păcate, astfel de eliberări sunt doar temporare. Câtă vreme au loc eşti bine, dar când ajungi din nou singur faţă în faţă doar cu tine ? », se întreabă retoric specialistul citat de BBC. « Când mă simt deprimat », spunea chiar Robin Williams în 1996, « comedia e acolo să mă tragă din mizerie ». Şi ani la rând actorul a supravieţuit astfel până când firul s-a rupt…”Când ai un dar de la zei precum talentul lui Robin Williams, există întotdeauna şi un preţ…Vine cu multe probleme interioare, grijă, multe temeri, de multe ori transformate în aur” până la plata finală, a conchis regizorul Terry Gilliam, cel care a semnat pelicula “Regele pescar” în care Robin Williams şi-a dat din nou măsura talentului şi…a nebuniei.