Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un asteroid misterios s-ar putea prăbuşi pe Pământ în anul 2880

Viaţa pe Terra ar putea dispărea pe data de 16 martie 2880, când un asteroid ce pare să încalce legile fizicii ar putea lovi Pământul, potrivit unei descoperiri făcute de astronomii americani de la Universitatea Tennessee, scrie publicaţia Daily Mail, preluată de Mediafax.

Asteroidul călătoreşte cu o viteză uluitoare: 15 kilometri pe secundă. Traiectoria sa se intersectează cu Pământul, ceea ce înseamnă că s-ar putea prăbuşi în Oceanul Atlantic, cu o viteză de peste 61 de mii de kilometri pe oră.

Specialiştii estimează că forţa unui eventual impact ar echivala cu explozia a 45 de mii de megatone de trinitrotoluen. Comparativ, bomba atomică de la Hiroshima a explodat cu o forţă echivalentă cu 16 kilotone de TNT.

Deocamdată, asteroidul este un mister pentru oamenii de ştiinţă. El se roteşte atât de rapid în jurul propriei axe, încât ar trebui să se dezintegreze.

Totuşi, asteroidul botezat 1950 DA rămâne intact şi îşi continuă călătoria prin spaţiu. Savanţii cred că obiectul nu se dezintegrează datorită unor forţe de coeziune cunoscute sub numele de "forţele Van der Waals".

Cercetări anterioare au arătat că asteroizii sunt de fapt grămezi de pietriş, rocile fiind ţinute laolaltă de gravitaţie şi fricţiune. În cazul acestui asteroid, specialiştii au descoperit că el se învârte atât de rapid, încât ar trebui să se dezintegreze, gravitaţia nefiind suficient de puternică pentru a-l menţine stabil.

Mai mult, viteza lui de rotaţie, măsurată în regiunea ecuatorială, este atât de mare încât asteroidul prezintă de fapt gravitaţie negativă. Mai simplu spus, dacă un astronaut ar vrea să se plaseze pe suprafaţa sa, ar fi aruncat în spaţiu.

Cercetătorii caută deja metode de protejare a planetei de un impact cu un astfel de asteroid.

Unele tehnici de apărare, însă, cum ar fi trimiterea în spaţiu a unor obiecte care să lovească asteroidul, ar putea avea efecte negative, înrăutăţind situaţia.

De exemplu, asteroidul s-ar putea dezintegra într-o mulţime de bucăţi mai mici, care ar putea să influenţeze alţi asteroizi aflaţi pe o traiectorie de coliziune cu Terra.

Probabilitatea ca asteroidul să lovească Terra este de 0,3%, dar riscul este cu 50% mai mare decât cel al unui impact cu alţi asteroizi cunoscuţi până acum.

Pământul a mai fost lovit de asteroizi de-a lungul istoriei. Acum aproximativ 65 de milioane de ani, un astfel de impact a dus la dispariţia dinozaurilor.

Totuşi, savanţii spun că nu avem motive de panică, pentru că în următorii opt sute de ani am avea destul timp să găsim o metodă de protejare a planetei.