Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Descoperire inedită în exteriorul Staţiei Spaţiale Internaţionale

Microcolonii de plancton şi alte microorganisme au fost descoperite în viaţă, în exteriorul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Anunţul a fost făcut de mai mulţi reprezentanţi ai industriei spaţiale din Rusia, informează publicaţia Daily Mail, preluată de Mediafax.

Incredibil, dar micuţele organisme au fost găsite în viaţă în spaţiu, în ciuda temperaturilor extrem de scăzute, a lipsei de oxigen şi a radiaţiei cosmice.

Descoperirea a fost făcută în timpul unei ieşiri pe orbită a doi cosmonauţi ruşi, care au lansat câţiva nanosateliţi în spaţiu.

Ei au folosit câteva cârpe pentru a curăţa iluminatoarele de la segmentul rusesc al Staţiei Spaţiale Internaţionale şi au descoperit ulterior prezenţa planctonului şi a altor microorganisme, folosind "un echipament de înaltă precizie".

Potrivit cercetătorilor ruşi, planctonul nu a fost transportat în spaţiu cu ajutorul vehiculelor care decolează de la centrul spaţial rusesc de lansări spaţiale. Nu de alta, dar acesta se află în stepele din Kazahstan.

Savanţii ruşi cred că aceste microorganisme au ajuns la o asemenea altitudine, adică 420 de kilometri, pentru că au fost ridicate de curenţii de aer de pe Terra.

Planctonul nu este o specie indigenă din Baikonur, localitatea din Kazahstan de unde decolează modulele spaţiale ruseşti.

NASA nu a comentat deocamdată ce ar putea să însemne această descoperire pentru segmentul american al Staţiei Spaţiale Internaţionale şi nici dacă astronauţii săi au făcut descoperiri similare în trecut.

Pe de altă parte, legumele viitorului, plantate în solurile de pe meteoriţi ar putea hrăni într-o bună zi oamenii care vor ajunge pe alte planete. Unii experţi cred că va fi posibil în viitor ca oamenii să cultive anumite plante pe alte planete, care vor deveni vitale pentru supravieţuirea viitoarelor colonii umane de pe Marte.

Meteoriţii conţin adeseori fosfaţi, nitraţi şi chiar apă, din care plantele pot să se hrănească. Ce am putea cultiva pe meteoriţi? Sparanghel şi cartofi, de exemplu, răspund aşa-numiţii astro-ecologişti.