Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(VIDEO) Pericolul ascuns al fenomenului Ice Bucket Challenge

pericolul_ascuns_al_fenomenului_ice_bucket_challenge.jpg

George W. Bush, în campania "Ice Bucket Challenge"

Un medic din Noua Zeelandă lansează un avertisment celor care-şi toarnă în cap o găleată cu gheaţă şi apă rece, în cadrul campaniei "Ice Bucket Challenge". Cei care fac asta riscă să moară, spune doctorul Stephen Wealthall.

Medicul are o explicaţie pe cât de simplă, pe atât de greu de acceptat de către cei care-şi toarnă-n cap găleţi cu gheaţă: expunerea bruscă a capului şi feţei la apă rece poate declanşa "reflexul de scufundare", care determină oprirea respiraţiei.

Doctorul neo-zeelandez susţine că gestul de a turna apă cu gheaţă pe cap poate fi fatal, chiar şi în cazul în care persoana respectivă nu a consumat alcool.

"Aruncarea cu apă rece pe neaşteptate pe cap este un pericol extrem. Există posibilitatea ca unii oameni să moară, chiar dacă nu imediat. În cele mai multe cazuri, respiraţia revine la normal după ce capul nu mai este acoperit de apă rece. Dar există şi posibilitatea să se producă reflexul de scufundare, de protejare a căilor respiratorii şi închidere a larigelui şi încetinirea ritmului cardiac. Afectaţi pot fi şi cei care au probleme cardiace, existând posibilitatea unor atacuri de cord", explică specialistul, citat de publicaţia The New Zealand Herald.

Există deja un precedent: un neo-zeelandez de 40 de ani a murit luna trecută, după ce a făcut stop cardiac în timp ce îşi turna o găleată cu apă cu gheaţă pe cap, după ce în prealabil consumase alcool.

"Ice Bucket Challenge" este o campanie de donaţii, la care au aderat numeroase personalităţi din toată lumea.

Participanţii sunt provocaţi să-şi toarne pe cap apă cu gheaţă şi să facă o donaţie pentru cercetarea în domeniul afecţiunilor cerebrale.

Printre cei care au acceptat provocarea s-au numărat fondatorul Microsoft, Bill Gates, cântăreţul Justin Timberlake, fostul preşedinte american, George W. Bush, precum şi o serie de celebrităţi din lumea sportului, precum Cristiano Ronaldo, David Beckham, Jose Mourinho şi Novak Djokovici.

Moda acestui "duş" cu apă rece ca gheaţa a fost preluată şi în România. Preşedintele clubului Dinamo, Constantin Anghelache, jucătorii Adrian Mutu şi Romeo Surdu, precum şi antrenorul Flavius Stoican se numără printre cei care au acceptat să li se toarne apă rece pe cap.