Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lupta împotriva cancerului, pierdută din start?

lupta_impotriva_cancerului_pierduta_din_start.jpg

Lupta cu cancerul ar putea fi imposibil de câştigat.

Lupta cu cancerul ar putea fi imposibil de câştigat, pentru că maladia este prea dezvoltată. O spun cercetătorii germani şi croaţi, care au făcut un studiu ce demonstrează că boala este parte a evoluţiei umane, potrivit publicaţiei Daily Mail, preluate de Mediafax.

Experţii subliniază că primele dovezi ale unor tumori canceroase au fost înregistrate cu sute de milioane de ani în urmă. Asta înseamnă că boala este parte a evoluţiei umane, explică savanţii germani şi croaţi.

Descoperirea arată că această maladie va fi mai greu de tratat şi de vindecat, din cauza structurii sale foarte evoluate. Aceasta sugerează că abilitatea celulelor de a dezvolta cancer este o "proprietate intrinsecă", ce a evoluat în decursul a sute de milioane de ani.

Totuşi, cercetătorii de la Universitatea Kiel din Germania şi Universitatea Catolică din Croaţia spun că oamenii de ştiinţă vor avea cea mai bună şansă de a lupta cu această maladie, "cunoscând duşmanul".

Prima dovadă a unor tumori apărute în mod natural s-a înregistrat la două specii de hidră (animale de apă dulce). Experţii spun că existenţa bolii cu sute de milioane de ani în urmă sugerează că aceasta este o parte inerentă a evoluţiei noastre.

Un profesor care a condus echipa de cercetători spune că de fapt cancerul este la fel de vechi pe Pământ ca viaţa multicelulară şi probabil nu va fi niciodată complet eradicat.

Veştile aduse de echipa de cercetători germani şi croaţi s-ar putea să-i dezamăgească profund pe cei care caută de ani de zile un leac contra acestei maladii.

Pentru descoperirea tratamentului anti-cancer s-au cheltuit deja foarte mulţi bani. Doar în Statele Unite se estimează că s-au cheltuit în acest scop în 2012 peste 500 de miliarde de dolari.

Cercetătorii spune că fiecare persoană poartă "o bombă cu ceas" în corp încă de la naştere. Poate exploda la începutul, la mijlocul sau spre sfârşitul vieţii. Asta nu înseamnă că pentru un pacient care dezvoltă cancer nu se mai poate face nimic. Tehnologia medicală va permite cel puţin în unele cazuri tratarea cu succes, susţin medicii. În opinia oamenilor de ştiinţă, cunoaşterea originilor duşmanului este cel mai bun mod de a lupta cu el şi de a câştiga multe bătălii.