Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Misterul complexului Stonehenge, descifrat?

Motivul pentru care a fost construit complexul Stonehenge ar putea fi dezvăluit, după ce 15 noi monumente adiacente au fost descoperite recent sub celebra structură neolitică din Marea Britanie, informează publicaţia Daily Mail, preluată de Mediafax.

Complexul neolitic Stonehenge este un mister pentru arheologi. Datările de carbon i-au făcut pe savanţi să afirme că Stonehenge a fost construit în jurul anului 2.600 î.e.n..

Scopul construirii complexului nu este cunoscut cu exactitate. Unii oameni de ştiinţă cred că e vorba de un sit unde aveau loc ritualuri religioase. Alţii asociază locul cu trecerea Soarelui pe cer. Există însă şi teorii mai insolite, potrivit cărora Stonehenge ar fi fost construit de... extratereştri.

Ei bine, recent, au fost descoperite 15 monumente neolitice noi, îngropate în jurul misteriosului complex aflat în comitatul britanic Wiltshire.

Un arheolog consideră că aceste monumente adiacente ar putea oferi dovada faptului că Stonehenge se afla chiar în centrul unui aglomerat sit folosit în timpul procesiunilor şi ritualurilor de oamenii care au trăit în acea regiune în urmă cu patru mii de ani.

Cercetătorii au realizat prima scanare subterană a zonei din jurul complexului Stonehenge, întinsă pe o suprafaţă de şase kilometri pătraţi.

Ei au descoperit astfel 15 monumente neolitice, al căror rol este deocamdată puţin cunoscut. Printre acestea se află formaţiuni circulare, puţuri şi canale, care ar putea oferi informaţii preţioase despre celebrul sit preistoric.

 

Activităţi umane intense, în jurul Stonehenge

 

Experţii consideră că Stonehenge nu era un monument izolat într-un peisaj nealterat, întrucât în jurul complexului neolitic au existat activităţi umane intense.

Oamenii de ştiinţă au realizat o hartă a peisajului zonei din jurul complexului Stonehenge. Ei au inclus în această hartă şi o fâşie lungă de pământ, care se întinde de la est la vest, pe o distanţă de circa trei kilometri.

Se crede că acea barieră sub formă de şanţ precede monumentul neolitic cu câteva sute de ani. Istoricii nu sunt deocamdată siguri în legătură cu scopul fâşiei, însă cred că aceasta era o mare barieră la nord de Stonehenge. Alţi experţi cred că monumentul era asociat cu trecerea Soarelui pe cer.

Cercetătorii au găsit şi un puţ uriaş în partea terminală estică din fâşia respectivă. Cum puţul era foarte larg, având un diametru de 4,5 metri, savanţii cred că acesta era folosit pentru ritualuri, ca "un fel de bornă, de indicator". Puţul se află totodată pe direcţia lăsată de umbra Soarelui pe Pământ în timpul solstiţiului de vară.

La celălalt capăt al puţului a fost descoperit... alt puţ. În cea mai lungă zi a anului, cele două puţuri formează un triunghi cu Stonehenge, marcând răsăritul şi apusul Soarelui.

1089