Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(VIDEO) Bebeluşul virtual Baby X, inteligenţa artificială dusă la extrem

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Auckland din Noua Zeelandă au realizat un copil virtual, capabil să înveţe prin interacţiunea cu oamenii. E vorba de un program de calculator, botezat Baby X, ce poate recunoaşte cuvinte şi imagini.

La prima vedere, imaginea poate părea un pic înfricoşătoare: un copil blond, cu ochi mari şi figură extrem de expresivă te fixează cu privirea din ecranul unui computer, îţi urmăreşte foarte atent orice mişcare, iar dacă vorbeşti cu el... îţi răspunde ca şi cum ar fi un om în carne şi oase.

Ideea acestui program de calculator i-a venit unui profesor de la Universitatea din Auckland, doctorul Mark Sagar. Acesta a folosit-o pe fiica sa, Francesca, pe post de "model".

"Baby X este primul pas, este dacă vreţi o metaforă pentru începutul unui nou tip de tehnologie. Construim un sistem care îşi creează propria expresivitate, propriile emoţii şi care poate gândi şi reacţiona. E într-o continuă schimbare, experimentează, aşa cum facem şi noi, oamenii", spune expertul.

În clipul de prezentare, savantul stă în faţa unui calculator pe ecranul căruia se poate vedea chipul angelic al fetiţei sale. Bărbatul îi arată bebeluşei virtuale nişte cuvinte şi desene pe un caiet, iar Baby X răspunde timid la întrebările care i se pun.

Copilul virtual învaţă şi se comportă exact ca un om, iar acest lucru poate reprezenta un pas important în crearea inteligenţei artificiale.

Fetiţa virtuală botezată Baby X a fost concepută de Laboratorul pentru Tehnologii Animate al Institutului de Bioinginerie din Auckland, Noua Zeelandă.

"Creierul" personajului virtual este format din algoritmi care imită comportamentul neuronal al copiilor reali. Mişcările şi expresivitatea de pe ecran provin de fapt de la gesturile unui copil.

Obiectivul acestui program este crearea unei maşinării capabile să gândească şi să înveţe exact ca un copil adevărat şi într-un final să devină un "adult" cu inteligenţă artificială.

Mark Sagar este un expert premiat cu Oscar, un specialist în animaţia facială computerizată, savant care - detaliu relevant - a făcut istorie cu filme ca "Spider Man", "Planeta Maimuţelor" şi "Avatar".